Miris krievu dzejnieks Andrejs Vozņesenskis • IR.lv

Miris krievu dzejnieks Andrejs Vozņesenskis

30

Hruščova laikos ar savu atklāto un drosmīgo dzeju Vozņesenskis izpelnījās varas struktūru nelabvēlību, viņam draudēja izsūtījums

Maskavā 77 gadu vecumā pēc smagas slimības miris Andrejs Vozņesenskis, viens no spilgtākajiem pagājušā gadsimta sešdesmito gadu krievu dzejniekiem, kas būtiski ietekmējis gan savas paaudzes literatūru, gan sabiedrisko domu, atsaucoties uz "Interfax", ziņo LETA.

Vozņesenska teksti izmatoti arī daudzās populārās dziesmās, tostarp Raimonda Paula darbu krievu versijās, arī Allas Pugačovas izpildītajā "Miljons sārtu rožu".

Vozņesenskis dzimis Maskavā 1933.gada 12.maijā. 14 gadu vecumā viņš nosūtījis vēstuli ar saviem dzejoļiem rakstniekam un dzejniekam Borsiam Pasternakam, vēlāk starp viņiem izveidojusies draudzība, kas būtiski ietekmējusi Vozņesenska likteni. 1957.gadā Vozņesenskis beidza Maskavas Arhitektūras institūtu. Viņa pirmais dzeju krājumiņš "Mozaīka" iznāca Vladimirā 1960.gadā, drīz vien tam sekoja Maskavā izdotā "Parabola". Hruščova laikos ar savu atklāto un drosmīgo dzeju Vozņesenskis izpelnījās varas struktūru nelabvēlību, viņam draudēja izsūtījums. 1963.gadā kādā radošo darbinieku pasākumā Kremlī Hruščovs dzejniekam paziņoja: "Savāciet savu pasi un vācieties prom!" Tomēr Vozņesenska dzejas turpināja iespiest, un to metiens sasniedza 200 000 eksemplāru.

Komentāri (30)

Driimeris 02.06.2010. 14.57

RIP

0
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 01.06.2010. 15.49

tas nu gan ir bēdīgi:(

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu