FKTK anulē licenci VEF bankai • IR.lv

FKTK anulē licenci VEF bankai

16
Sanita Jemberga

Finanšu un kapitāla tirgus komisija sniegs pieteikumu tiesā par VEF bankas likvidāciju

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) trešdien nolēmusi anulēt mazākajai Latvijas bankai – VEF bankai – izsniegto licenci kredītiestādes darbībai, Ir.lv informēja komisijā.

"Licences anulēšanas iemesls nav saistīts ar bankas maksātnespēju. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz to, ka VEF banka akcionāri ilgstoši nav saņēmuši komisijas atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai un banka nav nodrošinājusi kredītiestāžu likuma prasību ievērošanu, akcionāriem neesot lemttiesīgiem un tādējādi nespējot veikt darbības, lai nodrošinātu piesardzīgu bankas darbību,” komisijas paziņojumā medijiem norāda FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece.

Saskaņā ar pieņemto lēmumu VEF bankai ir aizliegts veikt jebkurus darījumus un naudas norēķinus, kā arī iznīcināt jebkādu tās mantu, arhīva fondus vai atsevišķus dokumentus. Komisijas padome ir pieņēmusi lēmumu bankā iecelt FKTK pilnvarnieku, nosakot, ka pilnvarnieks darbojas līdz likvidatora iecelšanai. Komisija tagad iesniegs pieteikumu Rīgas apgabaltiesā par kredītiestādes likvidāciju un likvidatora iecelšanu.

VEF banka, kas agrāk piederēja miljonāriem, bijušajam VDK virsniekam Jurim Savickim un Aleksejam Durandinam, smagi cieta 2005.gadā, kad ASV Valsts kases Finanšu noziegumu novēršanas tīkls paziņoja, ka banka tiek turēta aizdomās par naudas atmazgāšanu, papildus risku rada tās akcionāri un ASV bankas nedrīkst atvērt un apkalpot VEF korespondējošos kontus. Aizliegums arī līdz šim nav atcelts.

2007.gadā banku pārdeva SIA Notum – pēc Ir.lv rīcībā esošās informācijas, akcionāriem no Ukrainas. FKTK šos akcionārus neakceptēja. Tādēļ banka 2009.gadā vēlreiz mainīja īpašniekus un 58,8% tika pārdoti Honkongā reģistrētam uzņēmumam "Uniwell Worldvide Limited", kuri arī nespēja iegūt Latvijas banku uzrauga akceptu (tas vērtē gan reputāciju, gan naudas izcelsmi, gan biznesa plānu).

Pēdējā cerība bija atsavināt akcijas par labu Latvijas uzņēmēju grupai, kas vēlējās bankā iegūt stratēģisku līdzdalību un šā gada martā iesniedza attiecīgus dokumentus FKTK. Komisija Ir.lv atteicās izpaust, kas tie ir, jo likums to liedzot, bet, pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, vairākiem no tiem ir vai ir bijusi saistība ar Mono grupu un kādreizējo veikalu tīklu "Nelda". Tagad noraidīts arī šis pieteikums un anulēta licence.

Šī ir otrā reize, kad kopš FKTK izveidošanas 2001.gadā kādai bankai atņemta licence – 2006.gadā tāds liktenis piemeklēja "Ogres komercbanku", jo tika konstatēti dokumentu viltojumi un ievērojamu naudas summu pazušana. Banka lēmumu apstrīdēja, bet tiesā zaudēja un tika likvidēta.

Komentāri (16)

dro 26.05.2010. 19.00

SEB un SWEdbank nav VEF un Parex dzimumzīmju.

+3
-1
Atbildēt

0

Arija Saleda 26.05.2010. 18.28

Tev neliekas ka VEF banka ir stipri atšķirīga no Parex, SEB un Swedbank?
Iemesls taču nav maksātspēja, bet nespēja veikt darbību, jo to neatļauj

+1
0
Atbildēt

1

a2832728 27.05.2010. 12.10

taatad nevis kaads objektiivs raadiitaajs bet gan “nepatiik iipasnieki”. :(

man piemeeram nepatiik 80% no deputaatiem……. FKTK, luudzu, anuleejiet vinjiem licenci!!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu