Akcīzes uzlikšana dabasgāzei varētu aizkavēties • IR.lv

Akcīzes uzlikšana dabasgāzei varētu aizkavēties

25
Gatis Diezinš, LETA

SPRK pārstāvis norāda uz joprojām negatavu jaunā nodokļa iekasēšanas kārtību

Nav pārliecības, ka dabasgāze ar akcīzes nodokli tiks aplikta, sākot ar šā gada 1.jūliju, jo nav sagatavoti Ministru kabineta noteikumi un noteikta kārtība nodokļa iekasēšanai. To otrdien rīta intervijā Latvijas Radio atzina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Edvīns Karnītis.

Kā ziņots, likumā noteikts, ka dabasgāze ar akcīzes nodokli tiks aplikta ar 1.jūliju, un tas pēc provizoriskām aplēsēm paaugstinātu dabasgāzes tarifus vidēji par 7%. Taču joprojām nav izstrādāti valdības noteikumi un nav noteikta kārtība nodokļa piemērošanai, norāda Karnītis.

"Akcīzes nodokli Latvijas valsts ir ieviesusi pārsteidzīgi, varējam to pāris gadus arī neieviest. Šodien mēs paši gudrojam, kam to uzlikt un kam neuzlikt, un vai to ieviesīs no 1.jūlija. Godīgi runājot, īsti skaidras pārliecības man nav, jo Ministru kabineta noteikumu joprojām nav, nodokļa iekasēšanas kārtības un shēmas arī nav," teica SPRK padomes loceklis. Viņš bažījas, ka gāzes akcīzi ''beigās sanāks kā ar bēdīgi slaveno dienesta auto nodokli'', kura steidzīgā ieviešana ne tuvu nedeva gaidītos ieņēmumus valsts budžetā.

Jau vēstīts, ka 2010.gada 1.jūlijā jāstājas spēkā akcīzes nodoklim dabasgāzei – 15,6 lati par 1000 kubikmetriem jeb 1,6 santīmi par vienu kubikmetru dabasgāzes. "Latvijas gāze" precīzāku jaunā nodokļa ietekmi uz tarifiem sola paust pēc valdības noteikumu par tā piemērošanu apstiprināšanas.

Savukārt komentējot iespējamo siltuma tarifu kāpumu, Karnītis pieļāva, ka augstāko punktu tarifi varētu sasniegt vasarā, bet rudenī gaidāms samazinājums. Viņš atzina, ka siltuma cena šogad vairs nebūs tik zema kā pērn. Jaunos siltumtarifu projektus ražotāji varētu sākt iesniegt pēc tam, kad būs skaidrība par akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei. Latvijas Siltumuzņēmumu asociācija prognozē, ka akcīzes nodokļa uzlikšana dabasgāzei siltumenerģijas tarifus Latvijā varētu palielināt par apmēram 3%.

Komentāri (25)

daina_tabuna 25.05.2010. 08.50

Būtu jau labi, ja tas pasākums vēl uz gadiem diviem tiktu atlikts. Kazi varbūt arī krīze palēnām sāktu iet uz beigām. Citādi nu nau jau tautai tas naudas arī citām lietām, bet ja vēl dabīgo monopolu (es taču nevaru izvēlēties citu siltuma piegādātāju) sniegtie pakalpojumi sadārdzinās…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu