VK tomēr neiesaistās Ventspils uzņēmēju strīdā • IR.lv

VK tomēr neiesaistās Ventspils uzņēmēju strīdā

29
Indra Sprance

Premjera uzdotā pārbaude par TM atbildes vēstuli 'Vitol SA' pārstāvim beidzas ne ar ko

Pēc Valsts kancelejas veiktās pārbaudes premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdevis Tieslietu ministrijai (TM) sniegt atbildi  “Ventspils naftas” (VN) valdes priekšsēdētājam, “Vitol SA” grupas pārstāvim Saimonam Bodijam par Uzņēmumu reģistra (UR) pēdējā laika lēmumiem par akciju sabiedrību “Latvijas kuģniecība” (LK), nenosakot nekādus nosacījumus vai ieteikumus, Ir.lv informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

UR jau  iepriekš vērsās pie TM, lūdzot paust ministrijas viedokli, vai LK valde un padome, sasaucot uzņēmuma akcionāru pilnsapulci pēc sešiem mēnešiem,  nav pārkāpusi Komerclikumu. TM atbildes vēstulē UR uzsvēra, ka LK valdei un padomei, “saņemot pieprasījumu par ārkārtas sapulces sasaukšanu, ir jārīkojas tā, lai iespējami īsākā laika posmā, vienlaikus ievērojot Komerclikuma noteikumus par akcionāru sapulces sasaukšanas kārtību, nodrošinātu ārkārtas akcionāru sapulces norisi.”

Atbildot uz jautājumu, vai UR savas kompetences ietvaros ir tiesīgs vērtēt akcionāru sapulces sasaukšanas termiņa ilgumu, TM jau iepriekš norādīja, ka saskaņā ar Komerclikumu valdes rīcības izvērtējums, izsludinot ārkārtas akcionāru sapulci, ir akciju sabiedrības padomes kompetencē. Konstatējot to, ka valdes rīcības rezultātā akciju sabiedrībai ir nodarīti zaudējumi, uzņēmumam saskaņā ar likumu ir tiesības celt prasību tiesā. Līdz ar to TM secināja, ka UR nav jāpārbauda uzņēmuma lēmuma pieņemšanas faktiskie apstākļi. UR nevērtē ārkārtas akcionāru sapulces sasaukšanas termiņu, norāda TM.

Bodijs 18.marta vēstulē premjeram norāda, ka viņu “nopietni satraukuši pēdējā laika notikumi, kas liek būtiski šaubīties par veikto investīciju vidi un drošību Latvijā”. Bodijs norāda, ka VN kā lielākajam LK akcionāram nav pieņemama LK pašreizējās valdes un padomes darbība kompānijas pārvaldībā, LK vadība esot zaudējusi VN uzticību.

Vēstulē Bodijs uzsver, ka VN lūgusi valdi un padomi sasaukt ārkārtas akcionāru pilnsapulci, iekļaujot tajā jautājumu par uzņēmuma statūtu grozījumiem un padomes vēlēšanām, taču ne LK valde, ne padome to nav darījusi. Saskaņā ar Komerclikumu, ja valde šo akcionāra pieprasījumu neizpilda, tad ārkārtas akcionāru pilnsapulce ir jāsasauc neitrālai valsts institūcijai – UR, kas to nedarot.

Pēc vēstules saņemšanas premjers toreizējam tieslietu ministra pienākumu izpildītājam Uldim Augulim (ZZS) lūdza sniegt informāciju par vēstulē paustajiem faktiem. TM atbildes vēstulē norādīja, ka nav kompetenta vērtēt UR galvenā valsts notāra lēmumu un rīcības tiesiskumu, jo uzraudzību veic tiesa.

Kā ziņots, Bodijs par VN valdes priekšsēdētāju kļuva janvārī, kad uzņēmuma padomē varas grožus savās rokās pārņēma tā dēvētie Lemberga oponenti un starptautiskā koncerna "Vitol Group" (Vitol) pārstāvji.

Komentāri (29)

viestarts_vidins 18.05.2010. 11.51

Nu veel … tas nav tikai uzņēmumu strīds – LK ir akciju sabiedrība un piemēram man arī ir dažas LK akcijas, kuras nokritās no 1.50 uz 0.37 klaji nesaimnieciskas un droši vien apzināti destruktīvas rīcības dēļ!
Tikko tika izziņota ārkārtas sapulce …. 17.decembrī … tas liecina par vēl vienu Lemberga ņirgāšanos – šoreiz pret pārējiem akciju turētājiem! Tā ir tiesiska valsts?

0
0
Atbildēt

1

    garausiitis > viestarts_vidins 18.05.2010. 12.29

    Esmu dzirdējis par vismaz diviem veidiem kā pumpē no LK ārā naudu –
    1. Sīkiem tēriņiem uz vietas pārskaita par juridisko palīdzību ( ka tik ne Grūtupa kantorim )
    2. Daļa par fraktu tiek saņemta cash .
    Apsveicu akcionār.

    0
    0
    Atbildēt

    0

viestarts_vidins 18.05.2010. 11.28

Akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” valde pēc akcionāra akciju
sabiedrības „Ventspils nafta” pieprasījuma un saskaņā ar Komerclikuma 270.panta
pirmo daļu paziņo, ka akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” ārkārtas
akcionāru sapulce notiks 2010.gada 17.decembrī, plkst. 10.00, viesnīcā “Monika
Centrum Hotels”, Elizabetes ielā 21, Rīgā, LV-1010

AAAAAA – ārkārtas sapulce 17.decembrī … operatīvi … kārtējais metiens …

0
0
Atbildēt

0

maziks 17.05.2010. 15.14

nav vairs premjera Gaiļa valdiiba , ar kuras paliidziibu Ventspils barons sagraaba uzņeemumus Ventspilii , tagad šakaļim pašam buus vien jaatiek galaa ar saviem oponentiem ….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu