Brīdinošs tukšums • IR.lv

Brīdinošs tukšums

6

Iespējams, tas ir tāds universāls likums. Tas tukšums, kas katru reizi veidojas tev apkārt īsi pirms tam, kad kaut kam jānotiek

Tas vakuums, ko sajūti mirkli pirms tam, kad neatvairāmie nākotnes notikumi ietriecas un saplēš gabalos tik plāno un ne-no-kā-nepasargājošo, bet absolūti necaurspīdīgo laika plēvi. Viens elpas vilciens retināta gaisa, pirms mūžīgās tagadnes vilciens, kurā mēs triecamies pretī nākotnei, iebrauc lavīnā, kas aizpildīs visu mums pirms tam piederējušo telpu. Šis tukšums var izpausties kā pāris stundu gara pauze ziņu lentē, kā klusums ēterā, ko pēkšņi sāc uztvert kā satraucošu…

Es sēžu tukšā tirdzniecības centrā Azur, kuru ir pametusi lielākā daļa tirgotāju un pircēju. Visur atbalsojas pārāk skaļa mūzika, kas, mēģinot kompensēt apmeklētāju radīto trokšņu trūkumu, tikai pastiprina pamestības iespaidu. Toties par bērnu laukumiņu vairs nav jāmaksā, tikai pašiem jāpieskata. Šķiet, pēdējā laikā visām šīm plašajām telpām ir mainījusies nozīme – tagad cilvēki to apdzīvo pa savam, nāk ar ēdieniem un dzērieniem vienkārši pasēdēt pie bijušo kafejnīcu galdiņiem. Zem augstā stikla kupola studenti konspektē grāmatas, kāds pārītis risina krustvārdu mīklu. Es šķirstu pirmo Ir numuru. Katrs garāmgājējs neizbēgami pievērš sev pārējo uzmanību – tik tukšs ir šajās milzīgajās un dobjajās telpās.

Viss ir palicis dabiskāk. Sūnas pārklāj mežā atstāto spīdīgo mantiņu. Skaidrs, ka tādā veidā ilgi šī postapokaliptiskā ainava nesaglabāsies. Tā ir tikai pauze. Kaut kam te būs jāmainās. Šī ir laba vieta, kur nodoties pārdomām un pareģojumiem par nākotnes biznesa formām. Ja rīko kādu konferenci par sociāli atbildīgu biznesu vai zaļām tehnoloģijām – par nākotni bez kapitāla un naftas, tas jādara šeit – vietas daudz. Viss vēl funkcionē pa vecam, bet tā, it kā aizejošās patērētāju ēras tukšums pats prasītos tikt aizpildīts ar jaunu jēgu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu