Mākslīgais intelekts – noderīgs tikmēr, kamēr spēsim to kontrolēt • IR.lv

Mākslīgais intelekts – noderīgs tikmēr, kamēr spēsim to kontrolēt

1
Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Džanluka Kopola (Gianluca Coppola)

Mākslīgais intelekts jau tagad radījis neatgriezeniskas pārmaiņas visās mūsu dzīves jomās, tai skaitā izglītībā, turklāt visos līmeņos. Lai gan daudzas augstskolas aktīvi mācās un pilnveido mācībspēku prasmes, lai integrētu mākslīgo intelektu studiju procesā, patiesībā lielākā daļa nemaz vēl neapzinās, kādas ir mākslīgā intelekta iespējas. Domājot par ieguvumiem un izaicinājumiem, ko tas sniedz, svarīgi atcerēties, ka mākslīgais intelekts būs noderīgs tik ilgi, cik ilgi spēsim to kontrolēt. Lai to paveiktu, nepieciešams nepārtraukti mācīties.

Arī cilvēkiem jāmācās visu laiku

Mākslīgais intelekts mācās visu laiku – izpildot katru lietotāja pieprasījumu, tas kļūst gudrāks un zinošāks, tāpēc arī cilvēkiem nepārtraukti jāturpina mācīties. Revolūcija izglītībā jau ir notikusi, jautājums tikai – vai esam spējuši to aptvert? Vēl pirms pusgada es pats biju liels skeptiķis un neticēju daudzām mākslīgā intelekta iespējām, taču, analizējot šo jautājumu tuvāk, secināju, ka mākslīgais intelekts ir kas daudz vairāk, ne tikai ChatGPT. Tie ir neskaitāmi rīki un risinājumi, kas palīdzētu sekmēt mācību procesa kvalitāti visos līmeņos.

Panākumu atslēga ir hibrīdintelekts

Daudzi tehnoloģiju eksperti aktīvi diskutē par to, vai mākslīgais intelekts ir draugs vai apdraudējums? Manuprāt, tas būs mums draudzīgs un noderīgs tik ilgi, kamēr vien spēsim to kontrolēt, paralēli mācoties arī paši. Ticu, ka panākumu atslēga izglītībā un arī citās jomās ir hibrīdintelekts – mākslīgā intelekta un cilvēku pieredzes, zināšanu un prasmju apvienojums. Īpaši spilgti tas izpaužas augstākajā izglītībā. Mēs nevaram gūt panākumus un celt izglītības kvalitāti tikai ar mākslīgā intelekta rīkiem, nepieciešami arī mācībspēki, kuri gatavi dalīties zināšanās, motivēt un, protams, integrēt studiju procesā tehnoloģiju sniegtās iespējas. Studiju procesā nedz mācībspēki, nedz studenti nevar pilnībā paļauties un akli uzticēties mākslīgajam intelektam, mums jāspēj lasīt informāciju kritiski, saprotot, kas no piedāvā mums der, kas – nē, kas ir uzticams, kas – nav. Mēs nevaram automātiski pieņemt jebkuru rezultātu.

Ieguvumi augstākajai izglītībai

Augstākajā izglītībā mākslīgais intelekts var noderēt ne tikai studiju kursu saturu veidošanā. Sadarbojoties ar Ekonomikas un kultūras augstskolu, esam rūpīgi analizējuši šo jautājumu un redzam, ka mākslīgā intelekta rīki noder arī administrācijā, piemēram, studiju procesa plānošanā, saziņā ar studentiem, tas var palīdzēt arī mārketingā, jaunu studentu un mācībspēku piesaistē utt. Būtībā tas palīdz mums darīt ierastās lietas labāk, efektīvāk un ātrāk.

Domājot par mākslīgo intelektu un augstāko izglītību, kā viens no riskiem tiek minēts plaģiātisms. Manuprāt, risinājums ir augstskolu izstrādāti precīzi noteikumi par mākslīgā intelekta izmantošanu. Šis rīks ir mūsu dzīvēs uz palikšanu, tāpēc, jo ātrāk definēsim, kādos gadījumos un kā to drīkst izmantot, jo mazāki būs plaģiātisma riski. Katrā studiju darbā vai zinātniskajā pētījumā ir jāiekļauj informācija par izmantotajiem avotiem un resursiem, tā ir bijis vienmēr, un mākslīgā intelekta ienākšanu šo faktu nemaina.

Mākslīgais intelekts neaizstās pedagogus vai pasniedzējus

Vienlīdz svarīga ir arī akadēmiskā personāla izglītošana un prasmju pilnveide, lai viņi saredzētu iespējas, nevis draudus. Mākslīgais intelekts neaizstās pedagogus vai pasniedzējus, tas var pildīt vienkāršus uzdevumus, darbības, kas visu laiku atkārtojas, bet mācībspēku uzdevums ir motivēt un vadīt studentus cauri mācību procesam, ko mākslīgais intelekts nespēj. Ikdienā redzu daudzus mācībspēkus, kuri ir gatavi mācīties un jau šobrīd ikdienas darbā izmanto mākslīgā intelekta rīkus, lai sagatavotu lekciju plānus, labotu studentu darbus, plānotu lekcijas un darītu daudz ko citu. Jēgpilni pielietots mākslīgais intelekts var samazināt to laiku, ko patērējam darbiem, kas ir mazāk radoši, tādejādi iegūstot vairāk laika, ko veltīt komunikācijai ar studentiem, kolēģiem un partneriem, padarot studiju procesu par aizvien vērtīgāku pieredzi.

 

Autors ir Eiropas Digitālās izglītības tīkla prezidents

Komentāri (1)

Uldis.M42 11.06.2024. 10.58

Mākslīgais intelekts ir ļoti bīstams, jo balstās uz sausiem faktiem. Ja valdības to nepakļaus savai stingrai kontrolei, tas ietiepīgi apgalvos, ka divreizdivi ir četri.
Piemēri: morālie kropļi, koprofāgi, kovidafēristi – kovidmarodieri: Kariņš ar Pavļutu, ievieš komandantstundu, bet mākslīgais intelekts apgalvos, ka tas neko nedod un, ka pareizāk vispār būtu pensionārus, kuri var no rītiem ilgāk gulēt, pēc 10 vakarā kaut uz pusstundu izdzīt no mājām, lai tie paelpo svaigu gaisu, kas būtu labi to imūnsistēmām.
Mākslīgais intelekts, kuram būs pieejama visa informācija, jau pēc nanosekundes būs pārliecināts, ka sabiedrībai uzspiestās maskas vīrusus neaiztur, gluži otrādi, maskas ir vietas, kur labi iedzīvojas un vairojas mikrobi, piemēram tuberkulozes nūjiņa, ka maskas fiziski un emocionāli nogurdina, kas padara nēsātāju uzņēmīgāku ne tikai pret Covid, bet arī pret pārējām kaitēm.
Tā kā no mākslīgā intelekta nevar neko noslēpt, tas atklās, ka saprātīgi pārvaldītās ASV pavalstīs, kur cilvēkiem netika uzmaukti uzpurņi, kur vakcinēšanās bija brīvprātīga, kur neviens nedrīkstēja pieprasīt apliecināt, ka cilvēks ir vakcinēts, mirušo skaits no Covid nepārsniedza mirušo skaitu marksistu, korumpantu un pederastu parķijas pārvaldītos štatos, kuros būtiski pieauga noziedzība, pašnāvību skaits, nāves gadījumi no citām slimībām, tika izjauktas ģimenes un izpostīti biznesi. Tas noteikti zinās, ka nēģeru zemēs, kurās vispār neviens netika vakcināts, kurās netiek ievērotas nekādas higiēnas prasības, nomira ne vairāk, kā parasti no epidēmijām.
Tātad, atgriežoties pie riskiem, ko nes mākslīgais intelekts, tas apgalvos, ka Latviju pārvalda vai nu plānprātiņi, vai ienaidnieki. Pēc IQ testa un vispārīgas veselības pārbaudes, tas nekļūdīgi atšķirs vienus no otriem. Pret pirmiem tas ieteiks tos līdz mūža galam atturēt no visa, kur tie varētu pieņemt jebkādus lēmumus, nu bet pret ienaidniekiem, būdams racionāls, tas ieteiks soda mērus, kas kļūtu hrestomātiski par biedinājumu pārējiem izdzimteņiem, kuri raujas pie silēm.
Tas bija tikai triljonā daļa, uz ko būtu spējīgs mākslīgais intelekts. Saprotama lieta, ka tik vienkāršām lietām pietiks arī ar parasto intelektu, tikai par mākslīgo neviens neapgalvos, ka tas ir kremļa uzpirkts.

0
0
Atbildēt

0

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu