Rolands Melbārdis, stāvdēļu maratona rīkotājs • IR.lv

Rolands Melbārdis, stāvdēļu maratona rīkotājs

Rolands Melbārdis kopā ar Daci Dambergu (viņa pagājušajā nedēļas nogalē 100 km Vehandu laivošanas maratonā Igaunijā izcīnīja 1. vietu dāmu stāvdēļu kategorijā un laboja trases rekordu) un otru Salaca 100 rīkotāju Ansi Dobeli. Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Jau vairākus gadus Vaidavas ezera krastā Rolands Melbārdis un Ansis Dobelis rīko SUP festu, un Rolandam, aktīvā tūrisma centra Eži vadītājam, radās ideja, ka šādu lielu pasākumu pelnījušas arī Latvijas upes. Dzima ideja par Salacas simtnieku. Pirms trim gadiem abi ar stāvdēļiem 11 stundās bija nobraukuši šo maršrutu, un šķita — piedzīvojums ir tik lielisks, ka noteikti patiktu arī citiem. Tāpēc 4. maijā norisināsies ne tikai Latvijā, bet arī Ziemeļeiropā unikāls airēšanas maratons SUP King Marathon Salaca 100.

Abi rīkotāji nosprieda, ka šis ir lielisks datums ne tikai tāpēc, ka vienmēr ir brīvdiena, bet arī tāpēc, ka tā ir nozīmīga diena Latvijai. «Katram, kurš piedalīsies, tas būs mikrovaroņdarbs. 100 kilometri dienā nav joka lieta — tas prasa apņēmību un izturību.» Rolands stāsta, ka tik garās distancēs neizbēgami pienāk brīdis, kad sākas sarunas ar sevi. «Motivēšana doties tālāk un pārskatīt iemeslus, kāpēc to daru. Tas ir laiks padsmit stundas būt ar sevi, savu nodomu un gribasspēku.» Turklāt maršrutam ir arī simboliska nozīme. 

«No Burtnieka līdz jūrai. Nevis no kaut kāda grāvja, bet no Burtnieku ezera!» Viņš atgādina leģendu par ezerā nogrimušo Gaismas pili. Salaca ir izcili piemērota arī tāpēc, ka neviena cita upe Latvijā netek gandrīz precīzi 100 kilometrus. Tā visā garumā ir laivojama, turklāt gleznaina — līkumi ved gar Skaņokalnu, Sarkanajām klintīm, nēģu tačiem un stārķu pilsētu Staiceli. To visu 4. maijā uz dēļiem baudīs arī Rolands un Ansis.

Tieši Supfit.lvvadītājs Ansis pirms gandrīz desmit gadiem Rolandam ierādīja stāvdēļošanu. «Biju liels skeptiķis — kāpēc airējot jāstāv kājās, ja ir izdomāta laiva? Likās kā māžošanās.» Taču skepse ātri vien izplēnēja, un Rolands saprata, cik ērta un veselībai draudzīga ir šī nodarbe. «Pat lidmašīnas rokas bagāžā esmu paņēmis līdzi kompakto dēli, zinādams, ka Itālijas kalnu ezeriņā gribēsies pasupot.» Viņš stāsta, ka šī nodarbe ir labi piemērota ķermeņa dziļās muskulatūras stiprināšanai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu