1186 Covid inficēto; Krievijā likvidē Memoriālu; ASV pieņem aizsardzības budžetu

Latvijā 211 omikrona gadījumu

Pēdējā diennaktī Latvijā reģistrēti 1186 Covid-19 inficētie, miruši 22 cilvēki. Slimnīcās ārstējas 499 pacienti. Līdz 27. decembrim konstatēti 211 omikrona paveida gadījumi. Ziemassvētku nedēļā par 35% samazinājās vakcinācijas pret Covid-19 temps. Pagājušajā nedēļā ik dienu poti pret Covid-19 saņēma vidēji 6522 cilvēki, bet nedēļu iepriekš – vidēji 10 073 cilvēki. Dānijā reģistrēts augstākais ar Covid-19 saslimšanas līmenis pasaulē – 1,612 saslimušo uz 100 000 iedzīvotājiem. Sakarā ar Covid omikrona varianta izplatību Francija pieņēmusi stingrākus ierobžojumus – no 3.janvāra noteikts attālināts darbs visiem, kas to var, noteikts pulcēšanās ierobežojums telpās.

Ies līdz ECT

Krievijas Augstākā tiesa otrdien nolēma likvidēt vecāko valsts cilvēktiesību aizstāvības organizāciju Starptautiskais Memoriāls, kas darbojās, lai reabilitētu Staļina un padomju varas upurus. Organizāciju likvidēt lūdza Ģenerālprokuratūra, jo Memoriāls radot melīgu PSRS tēlu kā par teroristisku valsti un attaisnojot nacistiskos noziedzniekus. Organizācija to noliedza. Tiesas spriedumu Memoriāls pārsūdzēs, ja būs nepieciešams, vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Paredz palīdzību Baltijai

ASV prezidents Baidens pirmdien parakstīja nākamā gada aizsardzības budžetu. Tas ietver arī 150 miljonus ASV dolāru (ap 130 miljoni eiro) Baltijas valstu drošībai. Kopumā ASV plāno ap 770 miljardu dolāru militāriem izdevumiem, kas ir par 5% vairāk nekā iepriekšējā gada budžetā. Līdztekus Baltijas valstu atbalstam paredzēti arī 300 miljoni dolāru Ukrainai.

IR aktuāli

Ir kritiķi izvēlas aizejošā gada interesantākos darbus teātrī, kino, mūzikā un jaunajās grāmatās, kurus iesaka baudīt arī nākamgad.

Vēl

Šā gada 11 mēnešos valsts budžeta deficīts bija 1,03 miljardi eiro jeb par 490,5 miljoniem eiro vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis atzīts par 2021.gada Eiropas gada cilvēku Latvijā. Gada cilvēks tiek noskaidrots sabiedrības balsojumā, ko organizē Eiropas kustība Latvijā.

Tiesa par krāpšanu lielā apmērā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu bijušajai Murjāņu sporta ģimnāzijas direktorei Ingrīdai Amantovai piespriedusi 3 gadus ilgu nosacītu cietumsodu un 9000 eiro naudas sodu. Starp notiesāto un prokuroru panākta vienošanās.

Otrdien apstiprināta a/s Pasažieru vilciena padome. Darbu sāks Kaspars Briškens, bet to turpinās Sandis Šteins un Inta Liepa.

Prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā Jānis Sondars apsūdzēts par pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica žurnālistes Ingas Spriņģes vajāšanu.

Policija pēc savas iniciatīvas sākusi resorisko pārbaudi par mākslas kritiķa Tomasa Pārupa iespējamo vardarbību partnerattiecībās.

Sīrija paziņojusi, ka otrdienas rītā Izraēla sabombardējusi tās ostu Latākijā. Tas ir jau otrais šāds trieciens šomēnes.

Baltijā un ziemeļvalstīs

Igaunijas veselības dienesti bažīgi par Covid jaunā omikrona paveida straujo izplatību Tartu Universitātes pilsētiņā. Visaugstākā saslimšana ar omikronu konstatēta Tartu novadā 10-19 gadu vecu jauniešu vidū.

No otrdienas visiem iebraucējiem Zviedrijā jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests neatkarīgi no tā, vai viņi bijuši vakcinēti pret Covid un no kuras valsts viņi ieceļo. Testi jāuzrāda arī Dānijā un Somijā.

Lietuvas cilvēktiesību organizācijas lūgušas prezidentu Nausedu neizsludināt pagājušajā nedēļā pieņemto likumu, kas ļautu varasiestādēm migrantus aizturēt līdz pat 12 mēnešiem.

Somijas Olkiluoto atomelektrostacijā iedarbināts trešais kodolreaktors. Tas nākotnē varētu saražot apmēram 14% no valstī patērētās elektroenerģijas.

Rumānija vēlas nopirkt 32 Norvēģijas bruņoto spēku vairs neizmantotus iznīcinātājus F-16. Lidmašīnas Rumānijai plāno nogādāt pēc to remonta 2023. un 2024.gadā.

IR aktuāli

Kā Armands Paegle nonāca līdz savai egļu audzētavai un kādu vērtīgu padomu viņš dod iesācējiem biznesā.

Šodien

Rīgas dome lems par energopārvaldības sistēmas ieviešanu pašvaldībā.

Ģertrūdes ielas teātrī notiks pirmizrāde Andreja Jarovoja izrādei Vasarnieki.

Kinoteātrī K. Suns varēs iepazīties ar latviešu avangarda kino darbiem un to autoriem.

Viedokļi

Dagnija Blumberga, RTU profesore, Lauma Balode, pētniece. Nepieļaut enerģētikas aklos punktus.

Dagnija Andersone, dizaina biroja H2E vadītāja. Dizaina potenciāls netiek pilnvērtīgi izmantots pandēmijas seku mazināšanai.

Paplašini apvārsni

1895.gadā pie Skotijas krastiem nogrimušais kuģis Wallachia glabāja dzērienu kravu. No nirēju izvilktām alus pudelēm zinātnieki ieguva dzīvu raugu, lai radītu oriģinālo alu.

Skaistums ir jāierauga

Reuters atlasījis 2021.gada iespaidīgākās ainavas pasaulē.

3 laika prognozes Rīgai

meteoprog -6 – -5C, apmācies, bez nokrišņiem, D – DA vējš 5 – 7 m/s;

accuweather -6C, mākoņains un auksts, D – DA vējš 5 – 7 m/s;

yr -7 – -4C, pārsvarā apmācies, D – DA vējš 5 – 7 m/s.

Vārda dienu svin:

Solveiga, Ilgona