Dāvis Cinītis, pirātu metāla grupas solists • IR.lv

Dāvis Cinītis, pirātu metāla grupas solists

Viena no Kuusbārža populārākajām dziesmām Īves kauss stāsta par cilvēkiem, kas, neviena neaicināti, ierodas piebāzt māgu. «Īves ogas ir nekaitīgas, bet koks ir indīgs. Tas nāk no teikām — ja pretiniekam kaut ko ar to nodari, viņš mirst. Tā ir pirāta viltība un pretošanās tiem, kas grib tikai ņemt,» paskaidro Dāvis (ar akordeonu). Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Spēlējot videospēli Sea of Thieves, vidusskolas draugi Dāvis Cinītis un Roberts Larionovs pajokoja, ka varētu sākt spēlēt pirātu metālu. Dāvis jau bija centies apgūt basģitāru un nu ķērās klāt no kaimiņa nopirktam akordeonam. «Un pēc pāris nedēļām kādā paģirainā rītā uztaisījām demoversiju pusei no dziesmas Alus sirotājs saka Dāvis. 

Roberts apmēram 40 sekundes garo gabalu parādīja paziņai Katei Dravai, kas spēlē basģitāru, savukārt Kate — savam paziņam Ralfam Frišfeldam-Āgarim. «Viņš spēlēja ģitāru, bet gribēja mācīties bungas un teica: iemācīšos, ja ļausit būt grupā.» Tā 2021. gada novembrī dzima Kuusbārdis. Pavisam drīz — 20. aprīļa vakarā — alus darītavā Labietis notiks grupas pirmā albuma Uz alustrumiem atklāšanas dzīres.

Vispirms viņi norunāja, ka grupā ir četri — tikai un vienīgi šādā sastāvā var pastāvēt kapteinis Kuusbārdis. «Otra svarīgā lietā — vienojāmies, ka negribam būt «jē-hei-ho» kostīmpirāti kā Roberto Meloni, kad pārstāvēja Latviju Eirovīzijā. Gribam reprezentēt īstu Baltijas jūras pirātu dzīvi.» Un tā nav tik romantizēta, kā rāda Karību jūras pirātos. «Kuusbārdis ir mazliet agresīvs, netīrs, piedzēries — viņš nav pārāk jauks. Bet sirdī nav ļauns.» Dāvis paskaidro, ka par pirātiem reiz kļuva tie, kas neiekļāvās sabiedrībā. «Sociālās dzīves atkritēji, kam nebija daudz iespēju, devās jūrā un laupīja no citiem. Dzīve nebija glamūrīga, bet tajā bija sava brīvība.»

Koncertos solists un akordeonists Dāvis velk zvejnieku brezenta mēteli, Roberts, saukts arī par Lariju (viņš tumšo, garo matu un bārdas dēļ pat atgādina pirātu), ir tērpies linu kreklā un ādas vestē, Kate reizēm apģērbjoties kā čigāniete, bet bundzinieks Ralfs, uzvilcis svītrainu kreklu, izskatās pēc matroža. Latvijā viņi tādi ir vienīgie. «Britu mūzikā ir vairākas tematiskās pirātu grupas, bet viņi ir tādi šova, nevis īstie pirāti. Mēs nerakstām tipiskās pirātu melodijas,» saka Dāvis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu