Caur ērkšķiem uz zvaigznēm • IR.lv

Caur ērkšķiem uz zvaigznēm

Triju Zvaigžņu ordeņa komplekts
Gunita Nagle

1. Pirmās šķiras komplekta piecstaru sudraba zvaigzne
2. Ordeņa ķēde
3. Pirmās šķiras krusts, zvaigzne un lente
4. Otrās šķiras komplekta piecstaru sudraba zvaigzne
5. Otrās un trešās šķiras krusts un lente
6. Ceturtās šķiras krusts un lente
7. Piektās šķiras krusts un lente
8. Goda zīmes: 1. pakāpes — zeltīta, 2. pakāpes – sudraba, 3. pakāpes — bronzas

Triju Zvaigžņu ordeņa simt gadu vēsturē ir bijis daudz ērkšķu: padomju okupācijas laikā tas slēpts muzeja specfondā, ugunskrusta zīme ordeņa ķēdē nomainīta pret žuburoto dubulto ugunskrustu. Taču ordeņa devīzē ir ieslēgta pārliecība par nemitīgu pilnveidi un ticību labai nākotnei

Mediķes Čakstes Tīpaines garajā dzīvē 25. marts bija divkārši nozīmīgs. 1949. gada 25. martā, kad viņa vēl bija jauna sieviete, Čaksti kopā ar vecākiem un māsām deportēja uz Padomju Savienības Tālajiem Austrumiem, Amūras apgabalu. Čakstes tētis Aleksandrs Tīpainis 1919. gadā bija dibinājis un vadījis Latvijas Pasta un telegrāfa departamenta galvenās darbnīcas, kuras 1932. gadā kļuva par Valsts elektrotehnisko fabriku — VEF. 1941. gada represijas ģimenei gāja secen, bet 1949. gadā izsūtīja viņus visus.

Pēc Padomju Savienības diktatora Staļina nāves atgriezusies Latvijā, Čakste pabeidza Medicīnas institūtu un kļuva par medmāsu. Kad Latvija atguva neatkarību, viņa kopā ar jaunāko māsu Viju sāka darboties trimdas latviešu organizācijā Daugavas Vanagi Latvijā, par saziedotajiem līdzekļiem sagādājot medikamentus bijušajiem leģionāriem, kurus Otrā pasaules kara laikā piespiedu kārtā mobilizēja nacistiskās Vācijas armijā. Kad Daugavas Vanagu pārstāvji apciemoja māsas, viņi bijuši pārsteigti, cik rūpīgi, ar kādu sirsnību abas strādā. Viņi nominēja Viju un Čaksti Triju Zvaigžņu ordenim.

Čakste ordeni saņēma 2016. gadā 96 gadu vecumā, neilgi pirms aiziešanas mūžībā. Toreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis ieradās pie viņas mājās un ordeni ielika tieši rokās. «Tas bija ļoti sirsnīgi, aizkustinoši,» atceras Ordeņa kapitula sekretāre Maira Sudrabiņa. Ikviens cilvēks, saņemot šo valsts augstāko apbalvojumu, saņem arī personīgu vēstījumu, par kādiem nopelniem ordenis piešķirts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu