Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Lauku ļaudis / Chlopi. Četrās daļās (pa gadalaikiem) sadalītais animācijas stāsts vēsta par kāda Polijas ciemata iedzīvotājiem un viņu ikdienu, kuru nosaka tradīcijas un dabas kalendārs. Savukārt galvenā varone Jagna iezīmē to, cik dzelžainā paražu «kārtība» var būt nežēlīga pret sievietēm, kas pakļāvīgi neplūst pa ierastības straumi. Filma, kas veidota animācijā iedzīvinātās eļļas gleznās, balstīta poļu rakstnieka, Nobela prēmijas laureāta Vladislava Reimonta 20. gadsimta sākumā sarakstītajā romānā. No 15. marta.

oooo Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks. Antras Cilinskas un Annas Vidulejas dokumentālā filma ir iespaidīgs Jura Podnieka portretējums, kas rāda, cik nozīmīgas Latvijas (kino)vēsturē bijušas gan viņa veidotās dokumentālās filmas, gan personība. Stāstījuma galvenais virzītājspēks ir Podnieka dienasgrāmatas (tās lasa aktieris Egons Dombrovskis), savukārt vizuālā «substance» ir arhīvu materiāli, filmu fragmenti un dažādas personiskas liecības. Filma reflektē ne tikai par dokumentālista ētiku un misiju, bet arī aplūko Padomju Savienības šķobīšanos un katra individuālo atbildību cilvēcības audzēšanā gan savā dzīvē, gan sabiedrībā.  Kino no 18. marta.

oooo Padomju džinsi. 3., 4., 5. sērija. Jauneklīgs, tomēr laikmetu precīzi atainojošs skats uz 70. gadu beigām — dzīvi PSRS un cīņu par domas un rīcības brīvību totalitārā režīmā. Šajās sērijās attīstās intriga par nelegālās džinsu ražotnes jaudīgajiem apgriezieniem psihiatriskās klīnikas sienās. Te jaunas virsotnes sasniedz seriāla veidotāju humors, atainojot varas divkosību, taču līksmo noskaņu pašķaida arī VDK zemiskums. No 15. marta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu