Laikmeta lieciniece • IR.lv

Laikmeta lieciniece

Antra Cilinska. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Dokumentālā kino režisors Juris Podnieks radīja pats savu laikmetu kino vēsturē. Tagad viņa kolēģe Antra Cilinska radījusi filmu Podnieks par Podnieku. Laikmeta liecinieks — stāstu par spožu personību un laiku, kas nepāriet. No 18. marta filma būs skatāma Latvijas kinoteātros

Antra saka: «Viss, kas saistās ar Podnieku, ir kā viesuļvētra.» Savulaik tāds bijis darbs kopā ar viņu. Tagad — filmas veidošana četru gadu garumā. Esot bijusi sajūta, ka Podnieka personības «saules vējš» atkal stājies spēkā un pūš pat filmas pirmizrādes dienā.

Izcilā režisora Jura Podnieka (1950—1992) dzīve aprāvās Zvirgzdu ezerā pirms 32 gadiem, taču viņa zvaigzne nedziest. Viņš bija spožs dokumentālists, kura darbi joprojām atbalsojas gan latviešu kino vēsturē, gan vairāku paaudžu apziņā. Viņš radīja filmas, kas satricināja visu padomju impēriju un izlauzās cauri dzelzs priekškaram Rietumu pasaulē. Britu televīzija Podniekam pasūtīja filmu par agonējošo PSRS un pieļāva, ka tā ir piecas reizes garāka par iecerēto. Filmu demonstrēja visā Rietumu pasaulē, Podnieks sniedza intervijas pat Japānas televīzijā. Viņš saņēmis gan Lielā Kristapa balvu, gan pēc nāves apbalvots ar Viestura ordeni. Podnieks ir vienīgais latviešu dokumentālists, kam veltīts šķirklis starptautiski prestižās izdevniecības Routledge dokumentālā kino enciklopēdijā. 

Kad režisore Anna Viduleja mācījās Londonas Filmu skolā, tur tika lasītas lekcijas par Juri Podnieku.

Viņa zināmākās filmas Strēlnieku zvaigznājs (1982), Vai viegli būt jaunam? (1986), Mēs/Soviets (1989), Krustceļš (1990) un Impērijas gals (1991) atainoja pirmo ūdens sakustēšanos zem padomju okupācijas ledus, Atmodas laiku un neatkarības atgūšanu. Vai viegli būt jaunam? noskatījās 40 miljoni skatītāju, kamēr pašu režisoru modri uzraudzīja čeka. Kad bruka PSRS, Podnieks ar kameru plecā bija klāt visos karstajos punktos, kur krievu tanki centās apspiest tautu brīvības cīņas. Arī Viļņā un Rīgā, Bastejkalnā, kur Jura drebošā kamera nofilmēja sašautā kolēģa Andra Slapiņa pēdējos elpas vilcienus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu