Liela brēka, maza vilna • IR.lv

Liela brēka, maza vilna

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ilze Šķietniece

Izraidīšanas rīkojumu pagaidām saņēmuši tikai trīs Latvijas iedzīvotāji ar Krievijas pilsonību. To varētu saņemt vēl aptuveni 800, kas nav izpildījuši Imigrācijas likuma prasības

Trīsdesmit dienu, lai izceļotu vai lūgtu uzturēšanās atļauju. Tik daudz laika vēl dots Krievijas pilsoņiem, kuri gada laikā nav izrādījuši interesi izpildīt Imigrācijas likuma prasības, bet joprojām atrodas Latvijā. Ja viņi likumu turpinās ignorēt, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde izdos piespiedu izbraukšanas rīkojumu, un izraidīšana notiks jau robežsargu pavadībā.

Imigrācijas likuma grozījumus, kas attiecas uz Krievijas pilsoņiem, kuri iepriekš bija Latvijas pilsoņi vai nepilsoņi, Saeima pieņēma 2022. gada rudenī. Tie paredz — lai iegūtu ES pastāvīgā iedzīvotāja statusu, jānokārto valsts valodas pārbaude pamata līmenī un migrācijas lietu pārvaldē jāiesniedz virkne dokumentu, tajā skaitā informācija par ienākumiem un Krievijā mītošiem radiniekiem. Citādi līdzšinējā uzturēšanās atļauja pērn 1. septembrī tika anulēta, un līdz novembra beigām Latvija bija jāatstāj.

Satraukumu par savu nākotni toreiz pauda daugavpiliete Svetlana Baltina. Viņa bija pieteikusies eksāmenam, bet tehnisku iemeslu dēļ uzaicinājumu uz pārbaudi nesaņēma. Kopš septembra Svetlana valsts valodas pārbaudi kārtojusi jau divas reizes, abas — nesekmīgi. «Draudzene lika, arī nenolika,» viņa stāsta un zinot vēl citus, kam gājis līdzīgi.

Eksāmenus Krievijas pilsoņiem organizēja Valsts izglītības satura centrs. Imigrācijas likuma grozījumi sākotnēji attiecās uz 24,7 tūkstošiem, bet valsts valodas pārbaude bija jākārto gandrīz 18 tūkstošiem. Pārējie, piemēram, bērni līdz 15 gadu vecumam un seniori, kas sasnieguši 75 gadu slieksni, no tās bija atbrīvoti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu