Kukuļa ēna • IR.lv

Kukuļa ēna

13
Nellija Ločmele

Sleju šoreiz sākšu gluži kā ChatGPT — ar atvainošanos par kļūdu. Pagājušajā nedēļā drusku vīzdegunīgi iesmēju par mākslīgā intelekta trūkumiem, bet dzīve tūliņ atgādināja, ka cilvēka intelekts arī nav perfekts un lepnība to negrezno. Proti, iepriekšējā slejā pieminēju reto sakritību, ka februārī ir piecas ceturtdienas, bet ChatGPT robots nespēj pareizi atbildēt, pirms cik gadiem vēl tā bijis. Taču arī pati kļūdījos, nosaukdama 1968. gadu, jo patiesībā piecas ceturtdienas bijušas arī 1996. gadā. Lūdzu lasītāju piedot šo neuzmanības kļūdu.

Turpinot par kļūdām, nopietni iekritis ietekmīgs Rīgas pašvaldības darbinieks Jānis Vaivods, kurš galvaspilsētā atbildēja par simtiem miljonu vērtiem iepirkumiem satiksmes jomā. KNAB pieķēris viņu kukuļa piedāvāšanā, lai par labu privātam investoram risinātu īpašuma strīdu ar valsti par vērtīgu zemi pie lidostas.

Vaivodu jau pērn uz laiku atstādināja no amata, kad domi satricināja aizdomas par miljonu eiro izšķērdēšanu ielu remontos. Skandāls milzīgs, koalīcija sabruka, atkāpās mērs Mārtiņš Staķis. Taču Vaivods amatu saglabāja. Kāpēc? Jo viņu stingri atbalstīja par satiksmes jomu atbildīgais vicemērs Vilnis Ķirsis, kas skandāla rezultātā tika pie mēra krēsla.

Tagad kukuļa piedāvājums met tumšu ēnu ne tikai uz Vaivodu, bet arī uz Ķirsi, kurš dažādos veidos sabotēja agrāko Satiksmes departamenta darījumu izmeklēšanu. Ar Vaivoda atlaišanu vien nepietiks, ir īstais brīdis beidzot izmeklēt jau agrāk izskanējušās aizdomas un novērst shēmošanu jaunajos ielu remontu iepirkumos. Ar atvainošanos te nebūs līdzēts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu