Garais gads • IR.lv

Garais gads

Dārta un Dāvis pirms četriem gadiem Ņujorkā, svinot savu 5. dzimšanas dienu. Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Kamēr Zeme apriņķo ap Sauli, tai 365,2425 reizes jāapgriežas ap savu asi. Tāpēc reizi četros gados tiekam pie vēl vienas pilnas dienas — 29. februāra

48 ir jaunie 12! Ar šādu uzsaukumu Facebook domubiedru grupā 29. februāris, garā gada bērni nesen dalījās kāds lietotājs. Garajā gadā dzimušajiem šajā ziņā tiešām ir priekšrocības. Kamēr viņu vienaudži šogad lauza galvu, kā pārvarēt domas par pusmūža krīzi, svinot 40. jubileju, 1984. gada 29. februārī dzimušajiem šī būs tikai 10. pilntiesīgā gadskārta, bet 1960. gada šīs dienas jubilāri gatavojas sagaidīt savus saldos 16. 

Protams, laika ritējums neapiet arī viņus, un oficiāli vecumu garā gada papildu dienā dzimušajiem skaita tāpat kā visiem pārējiem. Tomēr savstarpējās sarunās domubiedru grupā ikviens nosauc gan savu patieso, gan pēc dzimšanas dienu skaita nosakāmo vecumu.

Pēdējās nedēļās virtuālajā kopienā valda liela rosība, jo leaplings (šis vārds atvasināts no garā gada apzīmējuma angļu valodā leap year, un latviski to varētu tulkot kā ‘gargadēni’) retajām dzimšanas dienām gatavojas aizrautīgi. Meklē savējos, dalās novērojumos un asprātībās.

Kuriozu un māņticības, kas saistās ar neparasto datumu, patiesi ir ne mazums. Piemēram, grieķi tic, ka šajā dienā nevajag precēties vai pat bildināt iecerēto. Toties īri uzskata, ka šajā dienā savu izvēli par labu kādam preciniekam var izdarīt sievietes un ierosināt saderināšanos pašas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu