Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

Dokumentālā kino festivāls Artdocfest Rīga. Ikgadējais festivāls Artdocfest Rīga izrādīs dokumentālā kino darbus no visas pasaules, tos grupējot astoņās programmās. Plašajā piedāvājumā izceļamas divas programmas — Baltijas fokuss un Ukraina pāri visam. Baltijas kinodarbiem veltītajā sadaļā pirmizrādi piedzīvos Annas Vidulejas un Antras Cilinskas veidotais dokumentālista Jura Podnieka portrets Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks. Pirmizrāde būs arī režisora Ivara Zviedra īsfilmai Kaprači — vēstījums par šīs zīmīgās profesijas pārstāvjiem. Ukrainas tēmai veltītajā sadaļā skatāmas filmas, kurās dokumentēta cilvēku ikdiena karā un ar to saistītajos notikumos. Kinoteātrī Splendid Palace, mākslas centrā Zuzeum un tiešsaistē no 1. līdz 8. martam.

oooo Padomju džinsi. Režisoru Staņislava Tokalova un Jura Kursieša veidotais seriāls ir vēstījums par iekšējās brīvības nosargāšanu laikā, kad padomju režīms darīja visu, lai to salauztu. Stāsts norisinās 70. gadu beigās, un astoņās sērijās skatītājs seko līdzi aktiera Kārļa Arnolda Avota spēlētajam teātra šuvējam un vienlaikus apsviedīgam šeftmanim Renāram. Taču puiša ikdiena piedzīvo negaidītu satricinājumu — sīkmanīga VDK darbinieka dēļ (aktieris Igors Šelegovskis) viņu apcietina un iesloga psihiatriskajā slimnīcā. Lai attēlotu PSRS represīvo dabu, seriāls nevairās no drūmākas tonalitātes, bet kļūst trāpīgi komisks brīžos, kad jāparāda varas pozīcijās esošo divkosīgums. Padomju džinsos spēlē pazīstami aktieri — Andris Keišs, Baiba Broka, Valentīns Novopoļskis, Ivars Krasts un citi. 1., 2. sērija kinoteātros no 1. marta.

oooo Atstātie / The Holdovers. Piecām Oskara balvām nominētā drāma vēsta par kādu neparastu kompāniju — skolēniem un skolas darbiniekiem, kas spiesti pavadīt Ziemassvētku brīvdienas internātskolā. Filmu Sānceļi, Nebraska un Pēcteči režisora Aleksandra Peina jaunākais darbs ir aizkustinošs skats uz vientulību, bet filma iemanās arī daudz ko pastāstīt par 70. gadu Ameriku: rasu nevienlīdzību, Vjetnamas kara nežēlību un sabiedrības noraidošo attieksmi pret citādo. Kino no 3. marta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu