Nezināmie varoņi • IR.lv

Nezināmie varoņi

Pauls Raudseps

Baltkrievijā ir vairāk politieslodzīto nekā Krievijā, to skaits turpina pieaugt

Četras dienas pēc tam, kad pasauli pāršalca ziņa par Alekseja Navaļnija nāvi Krievijas lēģerī, Minskas slimnīcā nomira no Babrujskas kolonijas atvestais 64 gadus vecais Ihars Ļedņiks.

2022. gadā Baltkrievijas tiesa politiskajam aktīvistam piesprieda trīs gadus cietumā par diktatora Lukašenko «apmelošanu». Jau drīz pēc nonākšanas ieslodzījumā Ļedņika veselība sāka pasliktināties, un nav šaubu, ka netaisnīgais spriedums un necilvēcīgie apstākļi Baltkrievijas cietumos veicināja viņa pāragro nāvi.

Viņš ir piektais politieslodzītais, kurš miris cietumā kopš Baltkrievijā 2020. un 2021. gadā notikušajiem milzīgajiem protestiem pret Aleksandra Lukašenko nozagtajām prezidenta vēlēšanām. Jau 2021. gada maijā kolonijā mira 50 gadus vecais Vitolds Ašuraks, kuru notiesāja uz pieciem gadiem par piedalīšanos protestos. 2023. gada maijā pēc tikai diviem mēnešiem kolonijā nomira 61 gadu vecais, ar sirdi slimais Nikolajs Klimovičs, kuru notiesāja uz gadu cietumā, jo sociālo mediju platformā bija pierakstījis komentāru «smieklīgi» pie Lukašenko karikatūras. 2023. gada jūlijā nomira 57 gadus vecais mākslinieks Aless Puškins, kuram režīms piesprieda piecus gadus par «nacisma reabilitāciju», jo bija izstādījis pretpadomju partizāna Jevgenija Žihara portretu. Šogad janvārī ar plaušu karsoni nomira tikai pērn par naudas ziedošanu opozīcijas organizācijām aizturētais IT speciālists Vadzims Hrasko. Visos šajos gadījumos cietuma administrācija bija liegusi ieslodzītajiem nepieciešamo medicīnisko palīdzību.

Atbilstoši datubāzei, kas atrodama mājas lapā Dissidentby.com, Baltkrievijā šobrīd ir 1607 politieslodzītie. Baltkrievijas cilvēktiesību centrs Viasna saskaitījis 1413. Salīdzinājumam — Krievijā, valstī ar piecpadsmit reizes lielāku iedzīvotāju skaitu, pēc tiesību aizsardzības projekta OVD-Info datiem, ir nedaudz vairāk par 1000 politieslodzīto. Lai gan jau gandrīz trīs gadus Lukašenko policejiskajam režīmam ir izdevies apspiest publiskas protesta izpausmes, represijas nerimstas un apcietināto skaits turpina pieaugt. Pirms mēneša, 23. janvārī, sākās plaša akcija, kuras laikā aiz maskām paslēpušies drošībnieki veica kratīšanas un aizturēja pratināšanai vairāk nekā 220 cilvēkus, dažos gadījumos veselas ģimenes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu