Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

Satversmes tiesa atzina par Satversmei atbilstošu likuma normu, ka Krievijas pilsoņiem jaunas uzturēšanās atļaujas iegūšanai jāapliecina latviešu valodas zināšanas. ST lietu pērn martā ierosināja pēc vairāku privātpersonu, Krievijas pilsoņu ar pastāvīgas uzturēšanās atļauju pieteikuma. Tiesa uzsvēra, ka Krievijas Federācija ir atzīta par terorismu atbalstošu valsti un apstrīdētā norma nodrošina, ka tās pilsoņi Latvijas teritorijā var uzturēties tikai tad, ja neapdraud valsts drošību.

Latvijas augstākās amatpersonas pirmdien aicināja iedzīvotājus vienoties klusuma brīdī sestdien, 24. februārī, plkst. 9, lai pieminētu un godinātu Ukrainas upurus karā. Sestdien apritēs divi gadi kopš Krievijas pilna mēroga uzbrukuma Ukrainai. 

Latvijas Ārlietu ministrija Krievijas vēstniecības pārstāvim pagājušajā nedēļā izteica nosodījumu par Latvijas amatpersonu izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā un pieprasīja paskaidrojumus. Prezidents Edgars Rinkēvičs pieļauj, ka Krievijas meklēto personu saraksts varētu būt arī plašāks, tāpēc ministrija aicina ikvienu izvērtēt došanos ārpus ES un NATO dalībvalstīm.

Pērn piedzima 14 121 bērns — par 11,5% jeb 1833 jaundzimušajiem mazāk nekā 2022. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Savukārt kopš 2021. gada mirušo katru gadu ir divreiz vairāk nekā dzimušo. Dabiskais pieaugums Latvijā ir negatīvs kopš 1990. gada.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu