Zēni lūr meiteņu tualetē. Ko darīt? • IR.lv

Zēni lūr meiteņu tualetē. Ko darīt?

8
Ilustrācija — Image Creator
Ieva Jakone

Tiesībsarga kritiskā atzinuma dēļ Papardes zieds vairs neturpinās speciālistu mācības pēc Karogu sistēmas — rokasgrāmatas, kas palīdz reaģēt uz bērnu un jauniešu seksuālo uzvedību

Viņi iepazinās internetā. Kad viņa lūdza atsūtīt savas kailbildes, piecpadsmitgadnieks paklausīja, jo nenojauta, ka aiz meitenes bildes patiesībā slēpjas divdesmit gadus vecais florbola kluba biedrs. Šīs bildes viņš izmantoja, lai puisi šantažētu un piespiestu veikt seksuālas darbības, kuras iemūžināja video. Beigās kluba biedriem izsūtīja gan bildes, gan video. Varmākam par to draud līdz pat 20 gadu cietumsods. 

Šis stāsts pāršalca medijus pagājušā gada nogalē. «Tie ir ļoti kliedzošie gadījumi, par kuriem mēs dzirdam. Bet ir tie, par kuriem nedzirdam,» saka organizācijas Papardes zieds vadītāja Iveta Ķelle. 

Kā reaģēt pedagogiem, ja viņi sastopas ar šādām vai līdzīgām situācijām? Jau 100 speciālistu Latvijā un aptuveni tūkstotis Igaunijā ir apguvuši Papardes zieda mācības, kurās izmanto Beļģijā radīto grāmatu Karogu sistēma: kā reaģēt uz bērnu un jauniešu seksuālo uzvedību. Taču tagad tiesībsargs tās izmantošanai pārvilcis treknu svītru — grāmatā esot neatbilstības Latvijas tiesību aktiem, tāpēc Izglītības, Veselības un Labklājības ministrijas aicinātas nepieļaut, ka to izmanto darbā ar bērniem, kas jaunāki par 16 gadiem. Papardes zieds to sauc par cenzūru.

Normāli vai ne

«Grāmatas trumpis ir tas, ka tu spried nevis pēc sava «man patīk vai nepatīk» viedokļa, bet kļūsti neitrāls. Ir noteikti kritēriji, pēc kuriem pieņemt lēmumu,» stāsta Solvita Melne, Teikas vidusskolas direktora vietniece un bioloģijas skolotāja. Pēc metodes apguves viņa vēlāk piedalījusies arī mācību organizēšanā citiem speciālistiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu