Putins smaida • IR.lv

Putins smaida

2
Pauls Raudseps

Navaļnijs bija viens no retajiem, kas varētu iekustināt pretestību mobilizācijai

Patiesībā ir tikai viens svarīgs neatbildēts jautājums par Krievijas galvenā opozicionāra Alekseja Navaļnija nogalināšanu pagājušajā nedēļā.

Nav pamata šaubīties, ka Navaļnijs tika noslepkavots. Tiesa, viņš jau trīs gadus kopš atgriešanās Krievijā bija turēts apcietinājumā visai smagos apstākļos, taču nekas neliecināja, ka viņa veselība būtu tiktāl pasliktinājusies, ka viņš varētu pēkšņi nomirt. Iepriekšējā dienā ierakstītā video, kurā Navaļnijs parādās tiesas priekšā, viņš joko un smaida. Varas iestāžu paziņojums mātei, ka dēla mirstīgās atliekas varēs saņemt tikai pēc divām nedēļām, skaidri liecina par vēlmi novērst jelkādas iespējas noskaidrot patieso nāves cēloni. Lēmums paaugstināt dienesta pakāpi Krievijas Federālā Cietuma dienesta direktora vietniekam dažas dienas pēc veiksmīgās operācijas parāda, ka Putins pat sevišķi necenšas slēpt savas pēdas.

Navaļnija nogalināšana arī neatklāj neko jaunu ne par Putinu, ne par viņa režīmu. Brutāla mafijas valsts, kurā cilvēka dzīvībai nav nekādas vērtības un kurā, kopš Putins kļuva par prezidentu 2000. gadā, jebkuras iespējas nostāties pret režīmu pastāvīgi samazinātas. Sākumā tas notika lēni un pakāpeniski, tad ar manāmu paātrinājumu pēc plašajiem protestiem pret 2012. gada prezidenta vēlēšanu rezultātu falsificēšanu, un beidzot pārauga modernā totalitārismā pēc pilna mēroga uzbrukuma sākuma Ukrainai 2024. gada februārī. 

Navaļnijs atgriezās Krievijā 2021. gada sākumā, kad vēl nesen bija notikuši plašāki protesti Maskavā pret opozīcijas izslēgšanu no līdzdalības vietējās vēlēšanās un Habarovskā pret populāra gubernatora arestu. Vēl bija iespējams iedomāties, ka tauta politisku iemeslu dēļ varētu iziet ielās. Tas acīmredzot deva Navaļnijam cerību un, iespējams, arī nelielu drošības sajūtu. Pēdējo divu gadu laikā šādu plašu protestu iespējamība ir samazināta līdz nullei. Brīnums, ka atradās pat ziņās minētie 400 cilvēku, kuri bija gatavi piedzīvot aizturēšanu par piedalīšanos piemiņas pasākumos mirušajam aktīvistam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu