Es atveseļošos! • IR.lv

Es atveseļošos!

Aija Bērziņa. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Producente un filmu studijas Tasse Film īpašniece Aija Bērziņa (45) kopā ar kolēģiem tikko saņēma Lielo Kristapu par seriālu Padomju džinsi. Uz skatuves Aija atzinās — bez apkārtējo atbalsta būtu bijis grūti. Pirms gada un četriem mēnešiem viņa piedzīvoja insultu, pēc kura no jauna mācījās staigāt un runāt

Filmas vai seriāla producēšana vienmēr saistās ar lielu stresu, atzīst Aija. Darbs pie filmas Padomju džinsi tobrīd ritēja jau gadu, bet pie filmas Mana brīvība vēl ilgāk. Nekāda papildu stresa it kā nebija. Tomēr jau kādu nedēļu Aija gulēja slikti. Par sevi lika manīt kreisā acs — šķita, ka kāds to spiestu. Bet ķermenī jau ik pa laikam kaut kas iesāpas, vai tad visam jāpiegriež vērība? Turklāt Aija vienmēr bijusi veselīga un sportiska — kāpa kalnos, brauca ar velosipēdu, peldēja ledainā ūdenī. «Man vienmēr paticis būt kustīgai un aktīvai,» viņa saka.

Tikai vēlāk kļuva skaidrs, ka traucējošās sajūtas acī bija signāls, kuram vajadzēja pievērst uzmanību. 2022. gada 6. oktobra naktī Aija piedzīvoja insultu. Pamostoties konstatēja, ka nevar pakustināt labo roku. Sauca dzīvesbiedru Mārtiņu un kaut ko stāstīja, bet viņš teikto nesaprata. Bija notikusi katastrofa — milimetros mērāmā asinsvadu posmā notika atslāņošanās un izveidojās trombs. Mazais asins receklītis radīja nopietnu bojājumu smadzenēs, Aijai paralizēja ķermeņa labo pusi, viņa vairs nespēja staigāt. Arī runāt ne. «Vienā brīdī man tika atņemts viss,» saka producente. «Citi piedzīvo četrdesmitgadnieku krīzi, es — insultu,» viņa paironizē. 

Aija neatceras, kas notika pēc tam, kad viņa nakts vidū bija pamodusies un saukusi Mārtiņu. Attapās tikai trešajā dienā slimnīcā un nesaprata, kas noticis. Gribēja pakustēties, bet nespēja. Ārsti ar sievieti mēģināja sarunāties, viņa visu saprata, bet atbildēt nevarēja. «Gribēju pateikt, ka man ar apziņu viss ir kārtībā, bet nespēju.» Raudājusi, kad sapratusi, kas īsti noticis un ka dzīve faktiski jāsāk no jauna. 

Bet ilgi skumt nebija laika — jau pirmajā dienā pēc Aijas izrakstīšanas no intensīvās terapijas palātas ap viņu pulcējās dažādi speciālisti — fizioterapeits, audiologopēds, ergoterapeits. Insults esot plašs, skarts liels smadzeņu fragments, skaidroja ārsti. Jāstrādā būšot daudz, tad arī rezultāts noteikti būšot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu