Jābūt gataviem • IR.lv

Jābūt gataviem

11
Pauls Raudseps

Viltus mierinājums ir bīstamāks par skaidri apzinātiem draudiem

Krievijai «nav intereses ne par Poliju, ne par Latviju», un tā netaisoties tām uzbrukt, pagājušajā ceturtdienā publicētajā intervijā bijušajam ASV telekanāla Fox News diktoram un pilnas slodzes Trampa ruporam Takeram Karlsonam teica Vladimirs Putins.

Vēsture liecina, ka šādi diktatoru «mierinājumi» ir pat bīstamāki par draudiem, jo agresori kliedz, lai pasargātu sevi, bet runā iežūžinošā balsī ar noskatītajiem upuriem, lai tie zaudētu modrību. Minhenes konferencē 1938. gada septembrī Hitlers solīja neizmantot militāro spēku pret kaimiņvalstīm, un jau mazāk nekā gadu vēlāk Vācija uzbruka Polijai. Vēl 2022. gada janvāra beigās Putins teica Francijas prezidentam Makronam, ka nesākšot karu Ukrainā, un jau mazāk nekā mēnesi vēlāk orku tanku kolonnas sāka virzīties uz Kijivu.

Bet, kamēr mazais Putina pakalpiņš Karlsons palīdzēja Krievijas prezidentam izplatīt savu propagandu (tā sauktais «žurnālists» neuzdeva nevienu jautājumu par okupantu pastrādātajiem kara noziegumiem, toties gan pacietīgi klausījās vadoņa vēsturiskos murgojumus, gan norija viņa pazemojošās replikas), Putina bļaurīgais haosa aģents Tramps jau tīksminājās par iespēju, ka krievi varētu uzbrukt Amerikas sabiedrotajiem. «Es mudinātu viņus darīt pilnīgi visu, kas tik viņiem ienāk prātā,» sestdien teica ASV prezidenta amata kandidāts, kuram patīk iztēloties sevi kā mafijas krusttēvu, kas uzsūta izsitējus tiem, kuri viņam nemaksā nodevas.

Daži apgalvo, ka Trampa draudi tēmēti tikai tām NATO valstīm, kuras neiegulda 2% no IKP savā aizsardzībā, citi murmulē par «priekšvēlēšanu retoriku», taču tā ir vai nu izmisīga vēlmju domāšana, vai arī apzināta maldināšana. Tramps nekad nav ticējis, ka Amerikai ir pienākumi pret saviem sabiedrotajiem. Drīz pēc stāšanās amatā 2017. gadā viņam bija brīfings par NATO. «Ja Krievija uzbruktu Lietuvai, mums būtu jāsāk karot pret Krieviju?» viņš izsaucies. «Tas ir vājprāts.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu