Galva vairs nav jālauza • IR.lv

Galva vairs nav jālauza

Ilze Šķietniece

Turpmāk mikrouzņēmumu nodoklim būs tikai viena likme — 25%. Tas ir viens no priekšdarbiem, lai likvidētu autoratlīdzību nodokļu režīmu

Par vairākiem jautājumiem mazajam uzņēmējam, kas izvēlējies šo režīmu, galva vairs nav jālauza. No šā gada ieviesta vienota nodokļa likme. Turpmāk tā būs 25% neatkarīgi no apgrozījuma apmēra. Iepriekš ieņēmumiem, kas pārsniedza 25 tūkstošus, piemēroja 40% likmi. Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem dzīve ir padarīta mazliet vieglāka, saka Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne. 

Pirms aptuveni gada tika atvieglots arī veids, kā veikt mikrouzņēmumu nodokļa maksāšanu. Tagad visus ieņēmumus iespējams ieskaitīt speciālā saimnieciskās darbības kontā un par aprēķiniem un nodokļu maksājumiem aizmirst. Banka sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu visu izdara klienta vietā.

Tomēr uz Finanšu ministrijas aicinājumu ieviest šādu pakalpojumu pagaidām atsaukusies tikai viena banka. Arī saimnieciskās darbības ieņēmumu konta izmantošana vēl nav kļuvusi populāra. No gandrīz 10 tūkstošiem mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju līdz šim to atvēruši tikai 270. Iespējams, situācija mainīsies, kad tiks atcelts īpašais autoratlīdzību nodokļu režīms. Šādi grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli tika pieņemti 2020. gada beigās, bet izmaiņu ieviešana vairākkārt atlikta — tagad līdz šā gada beigām. Autoratlīdzību saņēmēju skaits sasniedz 30 tūkstošus.

Izdevīgi, ja nav izdevumu

Mikrouzņēmumu nodoklis tika ieviests 2010. gadā, lai mazinātu ekonomiskās krīzes ietekmi un atvieglotu iespēju pievērsties uzņēmējdarbībai. Sākotnējā nodokļa likme bija tikai 9% no gada apgrozījuma, un īpašnieks varēja nodarbināt līdz pieciem cilvēkiem, ieskaitot sevi, nemaksājot algas nodokļus, atgādina  Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes profesore Inguna Leibus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu