Augšāmceļas • IR.lv

Augšāmceļas

Kapelā valda maģiska gaisotne un pārsteidzoša akustika. Foto — Valsts nekustamie īpašumi
Laura Dumbere

Noslēgušies desmit gadi sarežģīta darba — atjaunota gandrīz puse senās Rīgas pils, atklājot tās godību un ilgi glabātus noslēpumus

Trīs stundas garā ekskursija Rīgas pilī paiet ātri. Gandrīz katrā telpā gribas pasēdēt, izbaudīt senatnīgo atmosfēru un pētīt brīnumainas detaļas. Vienuviet uzzinu, ka stāvu ārpus pils un iekšējā siena patiesībā ir bijusī ārsiena ar šaujamlūkām. Citviet, ejot pa durvīm, mani pavada vārdi: «Un tagad jūs izgājāt caur logu.» 

Drīzumā šajā pils pasaulē atgriezīsies Nacionālais vēstures muzejs ar laikmetīgām ekspozīcijām.

Darbs pie Rīgas pils senās daļas jeb kastelas rekonstrukcijas sākās pirms desmit gadiem, kad arhitektu biroju Sudraba arhitektūra un Mark arhitekti tandēms uzvarēja Konventa projektu konkursā.

Arhitekts, Konventa atjaunošanas būvprojekta vadītājs Reinis Liepiņš (Sudraba arhitektūra) atzīstas, ka tik nozīmīgas būves priekšā cilvēks sākumā jūtas mazs un pazemīgs, taču pēc kāda laika piemeklē maldīga sajūta, ka esi īpaša persona, kas šeit ieradusies ar savu burvju nūjiņu — šo emociju gammu piedzīvojot visi profesionāļi, kas saskaras ar Rīgas pili.  

«Tagad saprotu, ka paveiktais darbs pils garajā mūžā ir kā viena stunda. Mēs neesam īpaši svarīgi. Un restaurācijas īstie vertētāji būs nākamās paaudzes,» saka Liepiņš. Viņš domās pat esot sarunājies ar pils gariem, lūdzis atļauju un padomu. Esot sajūta, ka gari ir mierā ar paveikto. Un prieks, ka pils atkal būs atvērta sabiedrībai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu