Meklē dabā • IR.lv

Meklē dabā

Latvijā šobrīd ir ap 230 tūkstošiem stirnu. Foto — Velga Vītola
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Latvijas zinātnieku un dabas draugu organizācijas savos balsojumos ir lēmušas, kurām radībām 2024. gadā pievērst īpašu uzmanību

Dažas no sugām, kas ieguvušas gada simbola titulu, izvēlētas tāpēc, ka ir apdraudētas un būtu skumji tās zaudēt, bet kāda gluži pretēji, jo ir nelūgts viesis mūsu zemē. Šo akciju mērķis ir gan izglītot un pievērst uzmanību dabai, gan arī palīdzēt zinātniekiem apzināt konkrētās sugas stāvokli Latvijā. Par gada radību novērojumiem ikviens tiek aicināts ziņot portālā Dabasdati.lv.

Gada dzīvnieks — stirna (Capreolus capreolus)

Latvijā šobrīd ir ap 230 tūkstošiem stirnu, un to skaits pēdējos gados stabili audzis. Tās sastopamas visā Latvijas teritorijā un uzturas ne tikai mežos, bet arī apdzīvotās vietās, parkos, pat pilsētu teritorijās. Taču cilvēkiem joprojām trūkst zināšanu par šo sugu — tā savu gada dzīvnieka izvēli pamato Latvijas Dabas muzeja speciālisti. 

Stirnas ir tā dēvētie nometnieki, kas apdzīvo noteiktu teritoriju un nav ļoti sabiedriskas. Dzīvo pa vienam, mātītes ar mazuļiem vai nelielās grupās. 

Mātītēm maija beigās, jūnija sākumā parasti dzimst viens vai divi, retāk trīs mazuļi. Pēc pabarošanas mammas mazuli parasti atstāj vienu. Tas guļ pavisam nekustīgi, pat ja tuvu pienāks kāds plēsējs vai cilvēks. Tā ir šo dzīvnieku izdzīvošanas stratēģija. Diemžēl cilvēki, kas to nezina, atraduši mežā stirnēnu, bieži domā, ka mamma to pametusi, un vēlas glābt. Vispareizākais šādā situācijā ir atstāt mazuli guļam un pēc iespējas ātrāk doties prom. Mamma, visticamāk, ir turpat tuvumā un nāks savu mazuli pabarot, kad būsit aizgājuši. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu