Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Liesmojošās debesis / Roter Himmel. Režisora Kristiana Pecolda filmas mēdz dēvēt par «vācu modernajām pasakām», jo tajās sastopami gan fantāzijas elementi, gan tas, ka varoņiem jāpārvar dažādi šķēršļi (dažkārt burtiski, citkārt metaforiski). Šī filma ir otrā daļa triloģijā, ko iedvesmojuši dabas pamatelementi (pirmā bija Undīne, kurā būtisks motīvs bija ūdens; šajā — uguns). Pecolds šo dēvē par «vasaras filmu», kurā gadalaiks ir brīvs no rutīnas un varoņu dzīvē nes būtiskus, negaidītus pagriezienus, un to spēja aizkustināt parāda, ka šī «Berlīnes skolas» (21. gadsimta sākuma vācu kino strāvojuma) režisora rokās skatītāja emocijas ir pakļāvīgas kā mīksts māls. Kino no 5. janvāra.


oooo
Mūžīgā meita / Eternal Daughter. Režisore Džoanna Hoga ir unikāla parādība britu kinematogrāfā: sākusi karjeru televīzijas filmu konveijerā, bet 2007. gadā sevi pieteikusi autorkino režijā. Viņas filmās ir varoņu attiecību psiholoģiskie vijumi — bieži komplicēti, taču allaž ieturēti delikātā britu sociālo normu pieklājībā. Mūžīgā meita — spoku stāsts — vēsta par mātes un meitas attiecībām, katras paaudzes atšķirīgo (laikmeta uztiepto) emocionālo bagāžu un ieskaujošās vides spēju ietekmēt prātus. Mīlestības pilnas rūpes mijas ar vainas apziņu, un zaudējuma sajūta gulst pāri visam kā bieza migla, dažreiz gluži vai burtiski. Dubultlomā režisores skolas laiku draudzene, izcilā aktrise Tilda Svintone, filmas producentu vidū — Mārtins Skorsēze. Kino no 12. janvāra.


ooo
Bonāra kailā mūza / Bonnard, Pierre et Marthe. Lūk, klasiska franču kostīmdrāma, kurā, šķiet, apkopotas populārākās «kultūreksporta» šķautnes: vēsturiska drāma par mākslinieku (Pjēru Bonāru) ar kaislīgu attiecību drāmas pavedienu un pazīstamu aktieru ansambli — Bonāra mūzas, dzīvesbiedres, gleznotājas Martas Bonāras lomā pazīstamā beļģu aktrise Sesila de Frānsa. Tomēr esmu pārliecināta, ka franču kino šobrīd var piedāvāt daudz vairāk par sentimentālu mīlasstāstu, kurā vairāku sieviešu likteņus nosaka viena vīrieša untumi. Kino no 12. janvāra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu