No vecas pansijas līdz mūsdienu mazajai varonei • IR.lv

No vecas pansijas līdz mūsdienu mazajai varonei

Seriāla Pansija pilī aktieru ansamblis. Publicitātes foto
Alise Zita Zeidaka

Drīzumā būs skatāmi četri jauni latviešu seriāli

Tik bagātīga raža īsā laikā ir unikāls notikums Latvijas kino. Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu tapušas četras daudzsēriju filmas, pilnmetrāžas dokumentālā filma un četras spēlfilmas, ko skatītāji varēs redzēt kinoteātros un straumēšanas platformās. Ielūkojamies četru tuvākajos mēnešos gaidāmo seriālu aizkulisēs.

Saulainajā pusē

Pagājušā gadsimta 20. gados rakstnieks Viktors Eglītis ar dzīvesbiedri mākslinieci Hildu Vīku un dēliem Anšlavu un Vidvudu devās uz Inciema muižu un atvēra tur pansiju. Gadus trīsdesmit vēlāk, jau dzīvodams Amerikā, rakstnieks Anšlavs Eglītis kolorītos muižas iedzīvotājus, sabraukušos viesus un raibos piedzīvojumus iemūžināja atmiņu romānā Pansija pilī. Savukārt simt gadus pēc notikumiem Inciemā režisori Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone, Dāvis Sīmanis un Gints Grūbe kopā ar radošo komandu aizvadīja «pansijas vasaru» Padures muižā, lai slaveno romānu pārtulkotu kino mēlē. 

Viens no impulsiem, kāpēc producentiem Inesei Bokai-Grūbei un Gintam Grūbem radusies šāda ideja, bija pandēmijas laikam raksturīgā pilsētnieku atgriešanās laukos, stāsta Marta Elīna Martinsone, seriāla ceturtās, piektās un sestās sērijas režisore. Tāpat notiek ar glaunajiem pilsētniekiem Eglīšiem. Anšlavu seriālā atveido Rihards Zelezņevs, viņa tēvu Viktoru — Gundars Āboliņš, bet pārējos varoņus iemieso citi spoži latviešu aktieri.  

«Otra lieta — smagos brīžos komēdijas palīdz.» Tas ir terapeitiski — latviešu literatūra ir arī smieklīga, forša un asprātīga, saka Martinsone. Viņasprāt, laikā, kad pasaulē plosās tumsa, viens no pretošanās veidiem ir dzīvot priecīgi. «Ieraudzīt saulaināko pusi.» Arī romāns un seriāls it kā iekonservē jestros notikumus, noklusējot, ka varoņus sagaidīja skaudrs liktenis — sākās Otrais pasaule karš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu