Zināšanu universs • IR.lv

Zināšanu universs

Valters Ščerbinskis. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Laura Dumbere

Apritējuši pieci gadi, kopš vietnē Enciklopedija.lv brīvpieejā atvērta jaunā Latvijas Nacionālā enciklopēdija. Galvenais redaktors Valters Ščerbinskis stāsta par lielākajiem izaicinājumiem un pārsteigumiem 

Kāda ir Nacionālās enciklopēdijas piecgades bilance? 4200 šķirkļu, 741 autors, 80 zinātnieku redkolēģija un gandrīz 10 000 000 skatījumu skaits. Šo valstiski nozīmīgo projektu virza tikai septiņi redakcijas darbinieki vēstures zinātnes doktora Valtera Ščerbinska vadībā. Viņš gan stingri uzsver, ka enciklopēdijas tapšana nav projekts, bet ceļš, kuru nevar ielikt laika rāmjos ar beigu datumu. Enciklopēdija tiek nemitīgi papildināta ar jauniem šķirkļiem, tā top katru dienu un taps vēl gadiem ilgi. Reiz tās turpināšana tiks nodota nākamajām paaudzēm, jo zināšanas nekad nevar būt pabeigtas. 

Sava nacionālā enciklopēdija ir katras valsts goda lieta un apliecinājums piederībai kultūras tautām. Latvieši šajā ziņā bijuši čakli: pirmie enciklopēdijas iedīgļi tapa jau 19. gadsimta beigās, savukārt 20. gadsimta sākumā un pirmās brīvvalsts laikā iznāca apjomīgās Latviešu konversācijas vārdnīcas 21 sējums, kas kļuva par vienu no neatkarīgās valsts simboliem. Padomju okupācijas apstākļos 1981. gadā tika izdota Latvijas padomju enciklopēdija — lai gan pielāgota režīma ideoloģijai, tomēr metodoloģiski augstā līmenī. 

Kopš neatkarības atgūšanas tika daudz spriests par nepieciešamību veidot jaunu universālo enciklopēdiju latviešu valodā, taču nopietns darbs pie tās veidošanas sākās tikai 2014. gadā, izveidojot struktūrvienību un redakciju Nacionālās bibliotēkas paspārnē. 

Pirms pieciem gadiem Enciklopedija.lv atvēra savas virtuālās durvis visiem datoru, planšetu un viedtālruņu lietotājiem. Tobrīd enciklopēdijā bija tikai 900 šķirkļu. Ščerbinskis nemitīgi seko apmeklējuma rādītājiem un priecājas, ka enciklopēdijas skatījumu līkne bijusi tikai augšupejoša: «Lielu grūdienu mums iedeva Covid-19 pandēmija, kad skolās sākās attālinātās mācības. Burtiski dienas laikā enciklopēdijas lietotāju skaits «uzlidoja kosmosā», jo bērniem pašiem bija jāmeklē informācija. Lielākais ieguvums ir tas, ka skolēniem jau izveidojies paradums izmantot enciklopēdiju kā uzticamu avotu un viņi to lietos arī pieaugušo dzīvē.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu