Pirmo reizi • IR.lv

Pirmo reizi

Māris Diņģelis

Notikumi, sasniegumi un atklājumi, kas pārsteidza 2023. gadā

Uz priekšu
Aprīlī Indija kļuva par lielāko valsti pasaulē pēc iedzīvotāju skaita. Pēc ANO aplēsēm, indiešu skaits sasniedza 1 425 775 850 un turpināja augt, kamēr līdzšinējā līdere Ķīna piedzīvo sabiedrības novecošanu un iedzīvotāju skaita samazināšanos. Indijas iedzīvotāju skaits turpinās palielināties līdz 2064. gadam, prognozē eksperti, par spīti tam, ka arī šajā valstī dzimstības līmenis samazinās un šobrīd uz katru sievieti ir vidēji divi bērni, kas ir mazāk par minimālo populācijas ilgtermiņa atjaunošanās koeficientu 2,1.


Potes gan nebūs
Gada sākumā ASV tika apstiprināta pasaulē pirmā vakcīna medus bišu imunitātes stiprināšanai. Pēdējos gados visā pasaulē notiek šo čaklo kukaiņu masveida bojāeja — galvenokārt tiek vainoti pesticīdi, klimata izmaiņas un biotopu zudums. 

Jaunā vakcīna palīdzēs bitēm cīnīties pret agresīvu baktēriju Paenibacillus larvae, kas posta bišu kūniņas. «Mēs varam uzskatīt, ka bites ir mājlopi, un tām ir jāpalīdz ar tādiem pašiem mūsdienīgiem rīkiem, ar kādiem mēs rūpējamies un aizsargājam vistas, kaķus, suņus un tā tālāk,» saka vakcīnas izstrādātāja, biotehnoloģiju kompānijas Dalan vadītāja Anete Kleisere. Preparātu var iemaisīt bišu barībā.


Neskatieties spogulī!
Cilvēki ar katru paaudzi kļūst arvien neglītāki — tā deklarējis sejas estētikas konsultāciju uzņēmuma Qoves vadītājs Šafijs Hasans no Austrālijas. Viņaprāt, piemēram, pagājušā gadsimta 50. gadu skolu izlaidumu fotogrāfijās jaunieši izskatās vecāki, nobriedušāki un glītāki — jauniem vīriešiem ir izteiksmīgāki apakšžokļi un vaigu kauli. Bet tagad «vidusmēra cilvēka seja kļūst nepievilcīgāka diētu dēļ». Pie vainas var būt arī miega paradumi, vides piesārņojums un mutes dobuma problēmas, uzskata Hasans. «70% iedzīvotāju Rietumu pasaulē ir kaut kādi traucējumi un deformācijas.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu