Iestrēga • IR.lv

Iestrēga

Pauls Raudseps

2023. gada sliktākā ziņa — Ukrainas frontē pārmaiņu nav

Svarīgākais 2023. gadā bija tas, kas nenotika.

Pēc pagājušā gada sekmīgās Kijivas aizstāvēšanas, nozīmīgas teritorijas pie Harkivas atkarošanas un Hersonas atbrīvošanas bija lielas cerības, ka ukraiņi šogad svinēs jaunas uzvaras. Ukraiņi bija sasnieguši tik daudz ar tik ierobežotiem līdzekļiem un par spīti Krievijas šķietamajam pārspēkam, ka likās — viņi ir spējīgi uz visu. Ja līdz gada beigām Krima vēl nebūs atbrīvota, tad katrā gadījumā šis brīdis būs krietni tuvāks.

Ukrainai aizgājušais gads nav bijis pilnīgi bez panākumiem. Valsts bez flotes uzvarēja kauju par Melno jūru, ar droniem un raķetēm padzina Krievijas kuģus no Krimas. Diemžēl citur frontē būtisku izmaiņu nav.

Šis asiņainais pata stāvoklis ir bīstams gan Ukrainai, gan Eiropai, gan visai pārējai pasaulei. Tas dod cerību visiem agresoriem, ka ar ieročiem iekaroto viņiem neatņems. Konfliktu skaits pasaulē 2023. gadā bija lielākais pēdējo 30 gadu laikā. Kopš Aukstā kara beigām šādi konflikti bija gandrīz tikai pilsoņu kari, bet no Putina pavērtās Pandoras lādes ir izlaista valstu gatavība karot vienai pret otru par teritoriju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu