Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Krievijas prezidents Vladimirs Putins (71) paziņoja, ka kandidēs arī 2024. gada prezidenta vēlēšanās. Krievijas Centrālā vēlēšanu komisija plāno balsošanu rīkot arī okupētajos Ukrainas apgabalos — Doneckā, Luhanskā, Zaporižjā un Hersonā. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 94. nedēļas galvenie notikumi

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien ieradās ASV, lai pārliecinātu politiķus par militārā atbalsta nepieciešamību Ukrainai. Otrdien viņš tikās ar ASV prezidentu Džo Baidenu. Republikāņi ASV Senātā pagājušajā nedēļā bloķēja 110 miljardu dolāru palīdzības paketi dažādiem mērķiem, kurā arī Ukrainai paredzēts 61 miljards. Šī ir Zelenska trešā vizīte ASV kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gadā. 

Šonedēļ ES lems par Ukrainas pievienošanās sarunu sākšanu blokam, pret ko iebilst Ungārija, kā arī par militāro atbalstu Ukrainai. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns Eiropadomes prezidentam pieprasījis, lai no ES samita darba kārtības tiktu svītrotas diskusijas par Ukrainu. Zelenskim ar Orbānu bija saruna svētdien Argentīnas jaunā prezidenta inaugurācijā. Tās saturs netiek atklāts.

Kijiva neapzinās, cik nestabils ir kara finansējums, atsaucoties uz ASV amatpersonu teikto, vēsta The New York Times. Vašingtonā bažījas, ka Kijiva var zaudēt karā bez jaunas stratēģijas un papildu finansējuma. Medijs raksta, ka ASV Kijivai iesaka nostiprināties sasniegtajās frontes pozīcijās, turēt aizsardzību un gada laikā audzēt spēkus un bruņojumu. Ukraina ziņoja, ka ir parakstījusi vienošanos ar ASV par ieroču ražošanas pārcelšanu uz Ukrainu.

Krievijas spēki turpina masīvus uzbrukumus Avdijivkas un Majinkas virzienā, otrdien paziņoja Ukrainas ģenerālis Oleksandrs Tarnavskis. 11. decembrī ukraiņi atsita 42 pretinieka uzbrukumus, bet 10. decembrī Avdijivkas virzienā — 49 uzbrukumus un iznīcināja 11 Krievijas tankus un 15 citas bruņumašīnas. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 340 650 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu