Cenzē un pat dedzina! • IR.lv

Cenzē un pat dedzina!

11
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Jūrmalas bāriņtiesa aicina liegt pieeju «bērnu attīstībai kaitējošām» grāmatām. Bibliotekāri un izdevēji ir satraukti par cenzūru un koordinētu kampaņu sabiedrības uzkurināšanai

Kad 1989. gadā iznāca bērnu žurnāla Zīlīte īpašais izdevums, kas pirmo reizi ar bērniem atklāti runāja par to, kā viņi ir radušies, Jūrmalas Centrālās bibliotēkas vadītāja Māra Jēkabsone bija pusaudze. Vectēvs žurnālu bija nobāzis zem gultas, viņa ar brāli to lasīja slepus. Šīs bērnības atmiņas viņai uzjundījuši pēdējā laika notikumi darbā. 

Bibliotekāre 31. oktobrī saņēma Jūrmalas bāriņtiesas vēstuli, kas adresēta pašvaldības bibliotēkām un Izglītības pārvaldei. Bāriņtiesa aicina ierobežot nepilngadīgiem apmeklētājiem piekļuvi «bērnu attīstībai kaitējošām» grāmatām un nodrošināt, lai skolēniem izglītības iestādēs tās vispār nebūtu pieejamas.

Vēstulē minētas četras dzimumaudzināšanas grāmatas. Jau plaši apspriestajai Tur lejā sarakstā pievienota arī Diena, kad tētis pārrunāja kutelīgus jautājumus, Ceļvedis zēniem gandrīz par visu un Ceļvedis meitenēm gandrīz par visu. Bāriņtiesas ieskatā tās «vērtējamas kā pornogrāfiju saturošs materiāls bez sabiedrību izglītojošas vai informējošas, zinātniskas vai mākslinieciskas vērtības».

Māra Jēkabsone vēstules dēļ jutās pārsteigta un apmulsusi. Sasaukusi bibliotēkas struktūrvienību vadītāju sapulci, kopā vienojušies — grāmatas no bibliotēkas krājuma neizņems, bet pirmās divas, iespējams, pārkārtos uz pieaugušo nodaļu. Šobrīd gan to nav iespējams izdarīt — grāmatas kļuvušas tik populāras, ka ir nepārtrauktā apritē pie lasītājiem. Tikmēr abi «ceļveži» tā arī paliks pusaudžu nodaļā, jo 13 gados cilvēki paši var izvēlēties, ko lasīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu