«Vairs neticam» • IR.lv

«Vairs neticam»

25
Agrita Petruņina, kas traģēdijā zaudēja dēlu Aldi, ir viena no retajiem, kas joprojām seko līdzi tiesvedībai. Foto — Baiba Litvina
Baiba Litvina

Pirms 10 gadiem Zolitūdē iegruva lielveikala Maxima jumts, izdzēšot 54 dzīvības. Cietušie par «spļāvienu sejā» sauc faktu, ka tiesā par vainīgu atzīts tikai viens atbildīgais — būvinženieris, kas smagi kļūdījās aprēķinos. Gala vārds vēl jāsaka Augstākajai tiesai

Torīt Aldis agri, jau drīz pēc septiņiem, aizgāja uz darbu, kafijas krūze palika neizdzerta. Iepriekš strādājis citos Maxima veikalos, bet pēc jaunā lielveikala uzcelšanas Priedaines ielā «mēs viņu pierunājām, lai nāk uz šejieni tuvāk mājām», atceras mamma Agrita Petruņina (68).

Tiekamies viņas dzīvoklī tikai piecu minūšu attālumā no vietas, kur 21. novembra vakarā pirms desmit gadiem jumts iebruka pār Aldi, citiem lielveikala darbiniekiem un pircējiem. Agrita ir iemācījusies savaldīt emocijas. Tomēr viņa nav samierinājusies — ne ar sava 36 gadus vecā dēla zaudējumu, ne to, ka 54 cilvēku nāvē vainīgs līdz šim izrādījies tikai viens no visas garās atbildīgo ķēdes.

Zolitūdes veikala Maxima jumts iegruva plkst. 17.44. «Jā, protams, pamatcēlonis bija tas, ka nepareizi bija aprēķināta jumta konstrukciju slodze, kura 6,48 reizes pārsniedza svaru viduspunktā. Bet traģēdija ir tajā, ka tas notika pīķa stundā, kad veikals bija pilns ar cilvēkiem,» saka viens no valsts apsūdzības uzturētājiem prokurors Kaspars Cakuls.

Viņš atgādina, ka liktenīgajā dienā drošības signalizācija veikalā bija ieslēgusies 38 reizes. «Gandrīz kā balss no debesīm saka: ejiet ārā,» norāda Cakuls. Bet apsargs atslēdza signalizāciju, un veikali turpināja strādāt. Arī brīdi pirms nogruvuma signalizācija veikalā bija atslēgta un apmeklētājiem durvis bija atvērtas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu