Jāstrādā pie sistēmas uzlabojumiem • IR.lv

Jāstrādā pie sistēmas uzlabojumiem

2
Agnese Logina. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Kultūras ministre Agnese Logina (33) par katoļticības vērtībām, sabiedrības saliedēšanu un saviem mērķiem politikā

Agnese Logina šoruden kļuva par kultūras ministri jaunajā Evikas Siliņas valdībā pēc tam, kad nozare sacēla protestu pret sākotnēji izvirzīto ZZS kandidātu Gunāru Kūtri. Uz interviju atskrējusi no sanāksmes, un pēc tās jāsteidzas uz pirmizrādi — raitajā intervijā viņa ir vaļsirdīga: sasāpējušo tēmu kultūrā ir daudz, bet par vajadzībām ministram valdībā kārtīgi jāpacīnās.

Kad apstiprināja jauno valdību, Ir redakcijā nolēmām intervēt divus jaunos ministrus prioritārajās jomās — veselībā un aizsardzībā, bet pārējiem ļaut iestrādāties līdz pirmajiem skandāliem. Tā pienāca laiks uzrunāt Loginu, jo viņai sākums amatā nav bijis viegls: kļūme vārdu izvēlē par valsts valodu noveda pie publiska trača, bet niecīgā valsts dotācija Dziesmusvētku kolektīvu vadītājiem — pie nākamā, kad diriģenti tikšanās reizē protestējot svilpa un nodziedāja Gaismas pili.

Kā veidojušās jūsu vērtības: kāpēc nonācāt partijā Progresīvie?
Politiskais klikšķis notika 2015. gadā, kad ar ģimeni bijām aizgājuši uz dievkalpojumu Vecrīgā (nāku no katoļticīgas ģimenes) un dievlūdzēju pūlim svētā mierā izbrauca cauri ministrs Kaspars Gerhards. Nevis vienu, bet divas reizes, ieskaitot brīdi, kad cilvēki lūgšanā tupēja uz ceļiem. Stulbas lietas cilvēki dara visur pasaulē, bet demokrātiskās valstīs viņiem par to ir atbildība — spiediens atkāpties no amata vai citas sekas. Šajā gadījumā seku nebija. Tas mani satrieca. 

Biju atgriezusies Latvijā pēc studijām Nīderlandē, studēju kultūras teoriju maģistrantūrā Kultūras akadēmijā un strādāju Kino muzejā. Interesējos par politiku, bet nebija lielas saķeres ar politiskajiem procesiem. Man bija 24 gadi, un pēc gadījuma ar Kasparu Gerhardu sāku turēt acis vaļā — meklēju veidu, kā iesaistīties politikā ar savu balsi, lai teiktu, ka šādi rīkoties nav OK. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu