Modernā šūpuļdziesma • IR.lv

Modernā šūpuļdziesma

Populārākais Ievas kanāla video, kuram vietnē YouTube ir vairāk nekā miljons skatījumu. Ekrānuzņēmums no YouTube kanāla @ASMRieva
Marija Leskavniece

Aktrises un režisores Ievas Džindžas izveidotajam YouTube kanālam ASMR Ieva ir vairāk nekā 75 tūkstoši abonentu, kuri gatavi stundām klausīties viņas nomierinošajā balsī

Autonomā sensorā meridiānā reakcija. Izklausās pat ļoti zinātniski, tomēr patiesībā fenomens, kas pasaulē plašāk pazīstams tieši ar abreviatūru ASMR, ir salīdzinoši nesen nosaukts vārdā un vēl mazāk pētīts. Tas raksturo sajūtu, kāda var rasties (taču nebūt ne visiem cilvēkiem), klausoties dažādas nomierinošas un tajā pašā laikā maņas kairinošas skaņas. No čukstiem un pieskārieniem līdz pat iepakojumu atvēršanai. Būtiskākais — stimulējošo skaņu izdzirdot, ķermeni pārņem tirpiņas, rodas kairinājums, kam seko atslābums. Un gandrīz tikpat ļoti kā dažādie trokšņi sajūtu veicinot arī skatītājam veltītā uzmanība.

Tiek uzskatīts, ka atbildība par fenomena nodēvēšanu šajā vārdā jāuzņemas Dženiferai Allenai (Jennifer Allen), kas 2010. gadā izveidoja tā nosauktu Facebook domubiedru grupu. Taču jau senāk pasaules lielāko video koplietošanas platformu YouTube bija sākuši iekarot video, kurā cilvēki čukstēja, skrapstināja mikrofonus, klikšķināja šķēres un visādi citādi centās savos klausītājos atmodināt neparasto sajūtu. 

Šobrīd burtu salikums ASMR ir otrais biežākais meklējums šajā platformā ASV. Miljoniem skatītāju ik vakaru mēģina atrast moderno šūpuļdziesmas ekvivalentu — vairākas stundas garu ASMR video, ko klausīties austiņās, un lēnām laisties miegā līganās čaboņas un graboņas pavadītam. Turklāt nu jau nereti video ir kā nelieli tematiski uzvedumi, kuros klausītājs var piedzīvot skaņas, kādas sastaptu kādā konkrētā dzīves situācijā, piemēram, pie ārsta vai kafejnīcā. Jā, ļoti daudziem patīk klausīties arī ēšanas skaņas. 

Trīs tēmas

Ideja par sava kanāla izveidi Ievai Džindžai radās pandēmijas laikā. Ģertrūdes ielas teātrī tapa audioizrāde Jums ir apdegušas ausis, kurā Ieva piedalījās. Sākuši eksperimentēt ar mikrofoniem, kuros var ierakstīt trīsdimensionālas skaņas, daudz pētījuši materiālus par skaņu. «Mēs uztaisījām izrādi, pabeidzām ierakstu, bet es sapratu, ka negribu apstāties, ka man ļoti patīk visu šo skaņu radīšana,» viņa stāsta. Tā tapa kanāls.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu