Uz biržu! • IR.lv

Uz biržu!

Marija Leskavniece

Kas jāzina, ja uzņēmējs izlēmis piesaistīt finansējumu biznesa attīstībai kapitāla tirgū. Konsultē Kristiāna Janvare, Signet Bank Investment Banking pārvaldes vadītāja

Iziešana biržā ir kā ieskatīšanās spogulī — uzņēmējiem jāspēj ne tikai nospraust gana ambiciozus mērķus, bet arī objektīvi novērtēt situāciju un savas iespējas. «Lai domātu par kapitāla tirgu, biznesam ir jābūt gana lielam. Lai tam būtu nepieciešamība un arī spēja piesaistīt vismaz divus miljonus. Ja vajadzīgi daži simti tūkstošu, kapitāla tirgus var nebūt optimālākais risinājums,» uzsver eksperte. 

Sagatavošanās akciju vai obligāciju izlaišanai ir laikietilpīgs process, kas prasa arī ievērojamus finanšu ieguldījumus, tāpēc jau iepriekš vērts piesaistīt zinošus padomdevējus. «Manā pieredzē tiem uzņēmumiem, kuri agrāk aiziet aprunāties par savām iespējām, pat ja finansējums viņiem nav vajadzīgs uzreiz, pēc tam process ir vienkāršāks,» saka Janvare.

Iesaistīšanās kapitāla tirgū uzņēmumam nenoliedzami nozīmē iziešanu ārpus komforta zonas. «Ir jāgrib augt un attīstīties. Kapitāla tirgus ir instruments, ko izmanto ambiciozāku plānu realizēšanai, bankas kredīts ir lētāka alternatīva,» norāda bankas pārstāve. Taču, lai saprastu, ka savu biznesa mērķu attīstīšanai vislabākais risinājums meklējams tieši biržā, jābūt arī zināšanām. «Esam novērojuši, ka vietējo uzņēmumu vadība un finanšu direktori diezgan maz ir saskārušies ar finansējuma piesaisti kapitāla tirgū, un izpratne par šo procesu, darāmo darbu sarakstu ir ierobežota, kas reizēm attur uzņēmumus no vēlmes izmantot šos finansējuma avotus.»  

Labā ziņa — situācija lēnām, bet uzlabojas. Un viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem ir veiksmīgi piemēri. «Viņi ir gājuši cauri šim procesam un var iedrošināt, dalīties ar savu pieredzi.» It īpaši obligāciju emisijas jomā. Tas iedrošina arī citus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu