Daniils Mickevičs, pianistu konkursa uzvarētājs • IR.lv

Daniils Mickevičs, pianistu konkursa uzvarētājs

Par uzvaru Jāzepa Vītola Starptautiskajā jauno pianistu konkursā Daniils Mickevičs saņēma ne tikai 5000 eiro prēmiju, bet arī speciālbalvu — stipendiju Feuerwerk klavieru akadēmijas meistarklasēm Einbekā Vācijā. Foto no personīgā arhīva
Alise Zita Zeidaka

Pirmais sarežģītais uzdevums ir programmas izvēle, saka pianists Daniils Mickevičs (20). «No tā izriet viss: kā sevi parādīsi, kādu iespaidu atstāsi. Vai paliksi atmiņā kā brāzmainais romantiķis vai racionāls pragmatiķis.» 

Gatavodamies Jāzepa Vītola Starptautiskajam jauno pianistu konkursam, kas norisinājās no 7. līdz 14. oktobrim, programmas izvēlei Daniils veltīja pusotru mēnesi. Konsultējās ne tikai ar saviem pedagogiem Mūzikas akadēmijā, bet arī ar skolotājiem no ārzemēm. «Bieži labi pianisti netiek nākamajās kārtās tāpēc, ka izvēlas skaņdarbus, kuri var izraisīt liekas diskusijas, jo tos uztver pārāk subjektīvi.» Konkursa noslēdzošajā kārtā koncertzālē Lielais dzintars Daniils kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri atskaņoja Sergeja Rahmaņinova Otro klavierkoncertu. Finālā piedalījās seši pianisti, un Daniils, izlozējis pēdējo uzstāšanās kārtas numuru, plūca laurus. Otro vietu ieņēma pianists no Malaizijas Džuljens Čans, trešo — ukrainis Mikita Burzanica. Konkursā piedalījās 21 pianists no 14 valstīm. Šādi konkursi ir ierastākais ceļš, kā klasiskās mūzikas izpildītāji var izsisties un veidot karjeru, turklāt ir svarīgi konkursos piedalīties jaunībā, jo daudzos ir 32 gadu vecuma ierobežojuma slieksnis, paskaidro Daniils.

Dalībniekiem ir dots atskaņojamo darbu saraksts. «Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts klasiskajā mūzikā ir tā sauktais hits. Fragmentus zina daudzi, kuri klasisko mūziku nemaz neklausās.» Piemēram, tā otrā daļa izmantota Selīnas Dionas dziesmā All by Myself. «Galvenais izvēles faktors — man padodas Rahmaņinova mūzika.»

No šoreiz aptuveni 20 skaņdarbu lielā saraksta izvēloties izpildāmo, vienmēr ir risks, ka to izraudzīsies arī citi konkursanti. Trīs no sešiem finālistiem atskaņoja Prokofjeva Trešo klavierkoncertu. Arī šis skaņdarbs ir viena no mūziķu biežākajām izvēlēm konkursos, jo ļauj labi parādīt muzikalitāti, tehniku un meistarību. «Viens finālists izcēlās. Lietuvas un Polijas pianists Edvins Švaikovskis atskaņoja Mocartu. Uz masīvo 20. gadsimta klavierkoncertu fona viņš izklausījās savdabīgi.» Taču Švaikovskis ieguva speciālbalvu par labāko Jāzepa Vītola mūzikas interpretāciju. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu