Tukšums un Mikipele • IR.lv

Tukšums un Mikipele

Izstādē apskatāmi 16 autoru darbi. Foto — Didzis Grodzs
Veronika Viļuma

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma izstāde Pašterapija. Korejas keramikas māksla

Latvijas podniecības tradīcijas glabā Latgale, un mūsu keramikas centrs ir Daugavpils. Tur pagājušajā gadā pēc atjaunošanas durvis vēra pazīstamā keramiķa Pētera Martinsona vārdā nosauktā Martinsona māja. Keramikas izstādes regulāri norisinās Marka Rotko Mākslas centrā, kas, starp citu, oktobrī akreditēts un turpmāk dēvējams par muzeju. Daugavpilī darbojas arī Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs (LLKC), un tieši tā nerimstošās aktivitātes rezultātā pie mums atceļojuši darbi no Korejas.

Pašterapija. Korejas keramikas māksla Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) ir viens no Latvijas Keramikas biennāli 2023 noslēdzošajiem pasākumiem un LLKC «diplomātisko sakaru» rezultāts. Nesen korejiešiem bija iespēja apskatīt Baltijas laikmetīgo keramiku, tagad — otrādi.

«Negribu apgalvot, ka šajā izstādē ir paši izcilākie no Korejas mākslinieku darbiem, tā drīzāk ir panorāma, kas iezīmē aktuālo. Ne visi ir mani personīgie favorīti, bet autori, kas pavisam noteikti pelnījuši cieņu un ievērību,» stāsta jaunās DMDM izstādes kuratore no Kjongi Laikmetīgās keramikas mākslas muzeja Lidži Čoja (Leeji Choi). 

Korejas keramikas vēstures aizsākumi meklējami astotajā gadu tūkstotī pirms mūsu ēras, savukārt patlaban 39 augstākās izglītības iestādes ik gadu sagatavo ap 2000 diplomētu keramikas mākslas profesionāļu. Kā domāt par savām tradīcijām un keramikas mākslas nākotni globalizācijas laikmetā? Uz ko fokusēties, lai, nesaraujot saikni ar pagātni, virzītos uz priekšu? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu