Pulvermuca • IR.lv

Pulvermuca

29
Izraēlas karavīri valsts ziemeļos pie robežas ar Libānu. Foto — Scanpix
Liza Slaja, © The Washington Post

Tuvie Austrumi balansē uz plašāka kara sliekšņa, jo aizdomas rada Irānas uzvedība

Pēdējās dienās pieaug bažas, ka gaidāmais Izraēlas armijas sauszemes iebrukums Gazas joslā var izraisīt daudz postošāku karu Tuvo Austrumu reģionā. Kamēr Izraēlas armija plāno šo pilna mēroga triecienu ar mērķi iznīcināt Gazu pārvaldošo militāro organizāciju Hamas, valsts ziemeļos pie robežas ar Libānu pastiprinās sadursmes ar Irānas atbalstīto militāro grupējumu Hezbollah. 

Situāciju vēl vairāk nokaitēja Irānas ārlietu ministra Hoseina Amira-Abdollahiana pirmdien izteiktais brīdinājums, ka irāņu kaujinieki un viņu sabiedrotie tā dēvētajā «pretošanās frontē» pret Izraēlu varētu veikt «preventīvas darbības», lai atturētu Izraēlu no iebrukuma Gazā. Ir liela varbūtība, ka karš pārmetīsies arī uz citām frontēm, jo «tuvojas [nenovēršams] posms», ministrs ierakstīja sociālajā tīklā X. Tikmēr Izraēla paziņoja, ka dots rīkojums evakuēt 28 kopienas pie valsts ziemeļu robežas.

Tajā pašā laikā Irāna un tās sabiedrotie saskaras ar dilemmu, kuras risinājums izšķirs, vai konflikts aprobežosies tikai ar Gazas joslu, vai arī pāraugs plašākā karā ar vairākiem frontes virzieniem, norāda analītiķi.

Pēdējo desmit gadu laikā Irāna līdztekus Hamas atbalstam ir izveidojusi plašu kaujinieku un sabiedroto tīklu Libānā, Sīrijā, Irākā un Jemenā un tos visus varētu aicināt piedalīties uzbrukumos dažādās frontēs. Taču, no otras puses, Irānai ir jāizsver, vai tā vēlas izmantot un līdz ar to apdraudēt savu militāro ietekmi reģionā, ja tās partneri iesaistīsies potenciāli postošā konfliktā, lai aizstāvētu tikai vienu no sabiedrotajiem, tas ir, Hamas Gazā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu