Laiks izpurināt bankas • IR.lv

Laiks izpurināt bankas

Swedbank centrālais birojs Viļņā. Foto — Nathan Willcock / Archello
Ovidijs Lukošus, IQ

Lietuvas valsts budžetā jau ieripojuši pirmie tā sauktā solidaritātes nodokļa miljoni

Vairāk nekā 56 miljoni eiro — šādu summu Finanšu ministrija saņēma augusta beigās, kad Lietuvas bankas veica pirmo avansa maksājumu par šā gada otro ceturksni. Skaitītājs ieslēdzās 16. maijā, kad stājās spēkā Seima pieņemtais likums par banku virspeļņas nodokli. Tas attiecas uz 14 bankām no vairāk nekā 60 valstī reģistrētajām kredītiestādēm.

Lauvas tiesu iemaksāja divas skandināvu bankas — Swedbank šķīrās no 25 miljoniem eiro, bet SEB — no 16 miljoniem. Luminor bija jāpārskaita valstij 8,3 miljoni, Lietuvas vietējo akcionāru kontrolētajai Šiauļių bankas — 2,2 miljoni, bet Latvijas Citadele samaksāja vienu miljonu eiro.

Uz laiku ieviesto nodokli, ko mēdz dēvēt par solidaritātes maksājumu, valsts izmantos militārās transporta infrastruktūras projektu finansēšanai. Maksājums netiek iekasēts no kredītiestādes visas peļņas, bet gan tikai no tās daļas, kas vismaz par 50% pārsniedz vidējo rādītāju pēdējo četru gadu laikā. Nodokļa likme — 60% no šīs virspeļņas. 

Finanšu ministrija aplēsusi, ka jaunais solidaritātes maksājums šogad valsts kasē ienesīs 130 miljonus eiro, nākamgad 230 miljonus, bet 2025. gadā — 50 miljonus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu