Drosmes punkts • IR.lv

Drosmes punkts

Katrīna Ošleja

Kā neļauties bailēm, spēt rīkoties izlēmīgi un risināt problēmas, vienlaikus neiekrītot otrā galējībā, riskējot sagraut biznesu, attiecības vai pat dzīvi?

Nesen strādāju ar kādu klientu, kurš cīnās ar bailēm īstenot sen lolotu sapni — veidot savu uzņēmumu. Biznesa ideja skaidra, kompetence un pieredze nozarē ir. Tikai šīs bailes jau labu laiku neļauj spert nākamo soli. Tikmēr izlolotās idejas jau īstenojuši citi, iekšējais kritiķis bargi nosoda — kas tu par uzņēmēju, ja atliec un nerīkojies! Tas ievelk vēl lielākā prokrastinācijas purvā, neapmierinātībā un neticībā sev. 

Citi mani klienti baidās sniegt darbiniekiem kritisku atgriezenisko saiti, jo uztraucas, ka kolēģis varētu apvainoties vai justies sāpināts. Daudzi līderi pārlieku iesaistās operatīvajā darbībā, jo neuzticas padotajiem un baidās par to, vai citi spēs darbu izdarīt tikpat labi kā viņi. Vēl citi nerunā par samilzušiem konfliktiem, jo baidās, ka tie vēl vairāk eskalēsies. Uzskaitījumu varētu turpināt un turpināt. Šie klienti man lika nonākt pie atklāsmes, ka viss mans darbs ir strādāt ar bailēm un drosmi. Vienas parādības divām sejām. Interesanti, ka pie manis nenāk cilvēki, kuri īsteno pārdrošas idejas un kuriem radušās problēmas ar riskantās rīcības sekām biznesā. Viņi pēc neveiksmēm ceļas un mēģina vēlreiz.

Iztēlojos to kā asi, kuras vienā galā ir bailes, bet otrā ir pārdrošība un nepārdomāts risks. Kā lai atrod savu stabilo drosmes punktu, kas ļauj veselīgi rīkoties, neiekrītot otrā galējībā, kur varam sagraut biznesu, attiecības vai pat savu dzīvi? 

Šķiet, vispirms jārunā par vienu no fundamentālākajām cilvēka vajadzībām — drošību. Katram tā ir citāda. Nākusi no neatminamas bērnības pieredzes, ielikta ģimenē. Lai gan runājam par ikdienas darbu un biznesu, patiesībā būtu jārunā par daudz senākiem notikumiem un iegūtu pārliecību, kas neapzināti vada arī mūsu pieaugušo dzīvi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu