Grāmatas, kurām jābūt uzņēmēja grāmatplauktā • IR.lv

Grāmatas, kurām jābūt uzņēmēja grāmatplauktā

Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Iesaka Voldemārs Strupka, Signet Bank investīciju eksperts: «Literatūra, kas ļaus atgriezties svarīgos finanšu sistēmas pagrieziena punktos un palūkoties uz šķietami zināmo citām acīm.»


Michael Lewis. Liar’s Poker
Šis ir ne tikai stāsts par 80. gadu Volstrītu, bet arī noderīga rokasgrāmata, motivācija un vienkārši iemesls būt profesijā daudziem deviņdesmito un tūkstošgades sākuma gadu Ņujorkas, Londonas, Tokijas un visas pasaules treideriem, brokeriem, aktīvu pārvaldītājiem un vispār ar investīcijām saistītiem cilvēkiem. Interesanti, ka ar šo grāmatu autors gribēja panākt pavisam ko citu — uzsvērt industrijas alkatību un «morālā kompasa» trūkumu, jau tolaik saprotot industrijā iesaistīto konfliktus un regulatoro problemātiku. Diemžēl tā laika Volstrīta, ekonomikas un biznesa augstskolu studenti to saprata pavisam citādi.


Yanis Varoufakis. Adults in the Room: My Battle with the European and American Deep Establishment
Grieķijas un droši vien arī pasaules «pēdējā īstā demokrāta» stāsts par viņa cīņu ar Eiropas politisko iekārtu, mēģinot aizstāvēt savas valsts intereses, kā viņš to bija iecerējis. Šis ir viens no lieliskākajiem mūsu laika politiskajiem memuāriem, kas parāda, cik ātri pasaulē pazīstams un cienījams ekonomists var kļūt par politisku margināli, nemaz nerunājot par citām rētām. Interesanti ir paskatīties ar ideālista acīm uz Briselē notiekošiem procesiem un padomāt, vai 2008.—2009. gada krīzes sekas varēja risināt citādi.


John Rolfe, Peter Troob. Monkey Business: Swinging Through the Wall Street Jungle
Tūkstošgades sākuma «lokālā klasika», kuru atcerēsies daudzi tā sauktie investīciju baņķieri, t. i., finanšu industrijas pārstāvji, kas ir atbildīgi par naudas piesaisti, uzņēmumu konsultācijām, IPO un obligāciju laidieniem. Šī jauno cilvēku dienasgrāmata nav jāuztver pārāk nopietni — tā ir viegla atslodzes lasāmviela pēc grūtas darbadienas, kas pavadīta sapulcēs, sarunās un problēmu risināšanā. Arī tad, kad gribas pasmaidīt un atcerēties par savām nedienām karjeras sākumā, 90. gadu finanšu industrijas liberālismu un daudzu darba lietu bezjēdzību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu