Skandāls vai provokācija? • IR.lv

Skandāls vai provokācija?

3
2015. gadā Krievijas Aizsardzības ministrijas izplatītā attēlā redzams, kā taktiskā raķete Iskander tiek uzmontēta uz palaišanas iekārtas. Foto — Scanpix
Ieva Jakone

Latvijas uzņēmumi noliedz elektronikas sūtīšanu Krievijas militārajām ražotnēm, ko «uzrakuši» krievu pētnieciskie žurnālisti

Krievijas kompānijas Lesta-M mājaslapu nav iespējams atvērt jau vairākas dienas. Tai veicot tehnisko apkopi. Tas liedz pārliecināties, vai uzņēmums, kas ar elektronikas precēm apgādā Krievijas militāros uzņēmumus, tiešām piedāvā arī Latvijas ražojumus. Šādas bažas radušās pēc krievu neatkarīgā portāla The Insider publikācijas, kurā apgalvots — Latvija arī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā eksportējot mikroshēmas uz Krieviju vairāku miljonu eiro vērtībā. Caur Lesta-M tās nonākot pie kompānijām, kas ražo raķetes Iskander, pretgaisa raķešu sistēmas Tor-M2E, borta instrumentus iznīcinātājiem Su-27, radarus, lāzervadāmos ieročus un citas militāras preces.

Divi skandālā iepītie Latvijas uzņēmumi noliedz pārmetumus un gatavi aizstāvēties tiesā. Arī Valsts drošības dienests informē Ir, ka iepriekš jau veicis šo uzņēmumu pārbaudi, taču sankciju pārkāpumi nav konstatēti. Tagad dienests sācis papildu pārbaudi.

Līgumi esot sen pārtraukti

The Insider apgalvo, ka divu Latvijas ražotāju — RD Alfa mikroelektronikas departaments un Alfa RPAR — elektronika joprojām nonāk Krievijā caur Ķīnā reģistrētām firmām Dalian Stella Trading Co un Liaoning Jinhechuang Logistics Co. Ltd.

Abi saistītie uzņēmumi šos pārmetumus noraida. «Alfa RPAR ir godprātīgs tirgus dalībnieks, kura darbība balstīta dziļi ētiskos uzņēmējdarbības principos, kas paredz skrupulozu noteikto sankciju pret Krieviju ievērošanu,» Ir apgalvo uzņēmuma padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Zaslavskis un rakstā minēto nodēvē par nomelnojošiem, spekulatīviem sagrozījumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu