Lai ar dzīvi nepietiek • IR.lv

Lai ar dzīvi nepietiek

Gusts Ābele. Foto — Kristīne Madjare, no Ir arhīva
Alise Zita Zeidaka

18 gadus vecais Gusts Ābele uzrakstījis debijas romānu Pasaulē mīļākais klusums, kas ne tikai atklāj jauniešu emocijas un bohēmu, bet arī palīdz pieaugušajiem viņus labāk saprast. Tikko grāmata iekļauta Kilograms kultūras rudens balsojumā nominācijā Starts

Gaidīšu vēl 15 minūtes, uzrakstu Gustam, kad viņa izvēlētajā kafejnīcā Robert’s Books esmu pavadījusi jau pusstundu. Citkārt par šādu kavēšanos piktotos, taču šoreiz tas pat mazliet piestāv. 

Šķiet, uz Gustu Ābeli attiecas citi laika noteikumi. Viņam bija tikai 15 gadu, kad puisis nodibināja teātra studiju Kāpnes, bet šovasar savos astoņpadsmit viņš teicami absolvēja Rīgas Valsts 2. ģimnāziju (turklāt saņēma Simtgades stipendiju, ko piešķir spožākajam un aktīvākajam absolventam) un bija starp tiem četriem, kam izdevās iestāties teātra režijas studijās Latvijas Kultūras akadēmijā. Un vēl šovasar Gusts sagaidīja sava pirmā romāna Pasaulē mīļākais klusums iznākšanu. Papildus tam Gusts arī organizē pasākumus Rakstniecības un mūzikas muzejā. 

Var šķist, ka manā priekšā sēž citplanētietis. Tomēr Gusts, mazliet saguris pēc intensīvas pirmās studiju nedēļas, joprojām ir tikai jauns cilvēks, kurš savu maksimālismu, kūsājošo enerģiju un mazliet arī dullumu spēj pārvērst augļos. 

Jūraszilā vākā ietērptais Gusta Ābeles romāns Pasaulē mīļākais klusums dienasgrāmatas formātā stāsta par labākajiem draugiem Svenu un ārzemēs mītošo Karlu, nenotikušu, iztēlotu mīlestību, jauniešu bohēmu, bet visvairāk — par ilūzijām un tik sakāpinātām emocijām, kādas piedien tikai jaunībai. «Protams, romāns lielā mērā balstīts manos un manu draugu piedzīvojumos un pārdzīvojumos,» viņš saka. Tomēr nav pamata uzskatīt, ka tā būtu autora dienasgrāmata un ka atainotie notikumi un tēli precīzi atbilstu realitātei, uzsver Gusts. «Esmu uzrakstījis to, kas man ir bijis svarīgi. Iekapsulējis cilvēkus, kuri man ir bijuši svarīgi šajā dzīves posmā.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu