Godīgi tverti pilsētas skati • IR.lv

Godīgi tverti pilsētas skati

Vilis Lācītis. Oxforda. Ar skatu uz Universitāti. Dienas Grāmata, 2023. Arvis Kolmanis. Taksista stāsti. Dienas Grāmata, 2023.
Arnis Koroševskis, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 4

Kad šajā pavasarī lasītājiem kļuva pieejams romāns Oxforda. Ar skatu uz Universitāti, manā acu priekšā nostājās šķietami sen, taču patiesībā pirms gaužām neilga laika — 2010. gada vēlā rudenī — iznākušais tobrīd pavisam jaunā žurnāla Latvju Teksti otrais numurs, uz kura vāka pozēja kāds spilgti debitējis rakstnieks, ģērbies drošības vestē un lāča maskā, ar instrumentu jostu ap vidukli, ar līmeņrādi un āmuru paceltās rokās. Patiesi — šķiet, ka 13 gadus pēc romāna Stroika ar skatu uz Londonu (2010) ir izveidojies savdabīgs, taču likumsakarīgs un noslēgts Viļa Lācīša literārās pasaules loks.

Pēc autora veiksmīgās debijas, kas asredzīgi spēja tvert tālaika ekonomiskās krīzes garšu, sociālo noskaņojumu un gaisotni, straujā tempā cits pēc cita sekoja trīs mazāk veiksmīgi literārie darbi. Pēc pāris gadu pārtraukuma — īsprozas krājums Sekss un vardarbība (2018), kurā sociālie motīvi vai kriminālas intrigas papildināja spilgti anekdotiski un vulgāri elementi, arī absurda estētika, taču toreiz autora redzeslokā bija atgadījumi ne tik daudz svešās zemēs, bet drīzāk tepat dzimtenē. Turpmāko piecu gadu klusuma pauze ir atmaksājusies, jo Lācīša jaunākais veikums oriģinālprozā patīkami pārsteidz, apliecinot, ka rakstnieks ir sasniedzis visai ievērojamu brieduma pakāpi — šoreiz mērojot ceļu no «stroikas» līdz «universitātei».

Romāna vēstītājs ir tipisks handyman (meistars, kas veic sīkus un praktiskus darbus — angļu val.) jeb, Lācīša lokalizējumā, rokcilvēks — intelektuāls melnā darba darītājs, mūsdienu laika un telpas «mazā cilvēka» vai «liekā cilvēka» arhetipa turpinātājs, kurš negaidīti tiek ierauts prestižās akadēmiskās vides brīnumainajā un noslēpumainajā pasaulītē (smiesities, bet Viļa Lācīša nonākšana un piedzīvojumi Oksfordā nebūt nav tik tālu no Harija Potera nonākšanas Cūkkārpas Raganības un burvestību arodskolā). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu