Kādu valdību? • IR.lv

Kādu valdību?

Aivars Ozoliņš

Jaunas koalīcijas pamatā varētu būt Kariņa piedāvātais darbu saraksts

Kad amatu dalīšana iestrēgst, politiķi mēdz stāstīt, ka vispirms esot jāvienojas par darāmajiem darbiem. Saprot jau gan, ka sabiedrībai valdības krēsli un portfeļi nešķiet tik svarīgi kā tās darītais, kas var ietekmēt katra Latvijas iedzīvotāja dzīvi. Tomēr darbi lielā mērā būs atkarīgi no nākamās valdības sastāva un tās veidotāju priekšstatiem par valstij svarīgāko. Kādi tad būtu valdības veidošanas kritēriji, lai tā spētu attaisnot sabiedrības vairākuma gaidas un cerības?

Viens varētu būt Krišjāņa Kariņa piedāvātais valdības darbu saraksts, ko pašreizējie «partneri» noraidīja. Tāpēc otrs — tāds koalīcijas sastāvs, kas būtu ar mieru šos darbus darīt.

Jauna valdība nekad netop «no nulles», kā daždien aplami sakām. Tā teikt šajā reizē gan ir piedodami pēc vairāk nekā četrarpus gadiem, kad «premjerministrs» un «Kariņš» bija gandrīz vai sinonīmi. Taču partiju spēku samērs Saeimā nav mainījies, un Kariņš, kā pats skaidro, atkāpās no amata, lai nodrošinātu Jaunajai Vienotībai gludu pāriešanu uz nākamo valdību, bet Nacionālās apvienības vai Apvienotā saraksta pārstāvja veidotā valdībā JV nepiedalīšoties.

Tātad, pirmkārt, darbu saraksts, ko premjerministrs nedēļu pirms atkāpšanās no amata bija piedāvājis koalīcijas partneriem, acīmredzot ir viņa partijas ieskatā labākais. Bet, otrkārt, bez JV izveidot valdību īsti nevar. Tātad, treškārt, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs vismaz pirmo to veidot droši vien aicinās JV pārstāvi. Tāpēc iespējamo nākamās valdības partneru gatavība vienoties par Kariņa pagājušonedēļ valdības partneriem piedāvātajām prioritātēm būs priekšnoteikums valdības izveidošanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu