Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Postījumi vienā no Maskavas darījumu centra debesskrāpjiem pēc ukraiņu drona uzbrukuma 1. augustā. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 75. nedēļas galvenie notikumi

Karš atgriežas Krievijā, agresorvalsti brīdināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelen­s­kis. Pirmdien un otrdien ukraiņu droni uzbruka Maskavas biznesa centra Moscow City debesskrāpjiem, nodarot postījumus vairāku ministriju ēkām. Otrdienas naktī bijuši dzirdami sprādzieni arī piemaskavā. Bija pārtraukti reisi Maskavas Vnukovas lidostā. Kopš maija sākuma bijuši jau pieci dronu uzbrukumi Maskavai.

Ukrainas spēki smagās kaujās valsts ziemeļaustrumos notur savas pozīcijas un dažos rajonos gūst panākumus, pavēstīja augsta bruņoto spēku amatpersona. Prezidents Zelenskis svētdienu frontē nosauca par labu dienu, īpaši pie Bahmutas, kur ukraiņi atguvuši maijā zaudētās pozīcijas. Nedēļas laikā ukraiņiem izdevies atkarot gandrīz 15 kvadrātkilometru lielu terito­riju. Kopš Ukrainas pretuzbrukuma sākuma pirms astoņām nedēļām atbrīvoti vai­rāk nekā 240 kvadrātkilometri. Sestdien Ukraina deva triecie­nu Čonharas tiltam, kas savieno Hersonas apgabalu ar Krimu. 

Krievijas prezidents Vladi­mirs Putins pēc tikšanās ar Āfrikas valstu līderiem paziņoja, ka nenoliedz ideju par miera sarunām ar Ukrainu. Tomēr uguni krievi nevarēšot pārtraukt, kamēr ukraiņi uzbrūk. Ukraina jau iepriekš paziņoja, ka miera sarunas nav iespējamas, kamēr nav atbrīvotas visas Ukrainas teritorijas. 

Sešām Āfrikas valstīm — Burkinafaso, Zimbabvei, Ma­li, Somālijai, Centrālāfrikas Re­publikai un Eritrejai — Krievija piegādās bezmaksas graudus Ukrainas graudu vietā, paziņoja Krievijas prezidents Putins. Krievija no graudu darījuma izstājās 18. jūlijā un sāka apšaudīt Ukrainas ostas, no kurām izveda graudus. Kopš tā laika Krievija nodarījusi postījumus 26 infrastruktūras objektiem, pieciem civilajiem kuģiem, iznīcinājusi 180 000 tonnu Uk­rainas graudu. Otrdien Uk­rai­nas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Ukraina noslēgusi vienošanos ar Horvātiju par graudu eksportu caur ostām Adrijas jūrā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu