36 stundas • IR.lv

36 stundas

Jāņu diena Latvijas līgotājiem atausa ar negaidītu ziņu, ka Krievijas algotņu grupējums Vagner devies uz Maskavu, lai gāztu militāro vadību. Īsa šī dumpja hronika

  1. Piektdiena, 11.00. Vairākos sociālo tīklu ierakstos, kas sāk parādīties plkst. 11 pēc Maskavas laika, privāto militāro algotņu grupējuma Vagner vadītājs Jevgeņijs Prigožins apšauba Kremļa motīvus karam Ukrainā un apsūdz Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu par rīkojumu dot nāvējošus gaisa triecienus pa Vagner kaujiniekiem. «Ir jāaptur ļaunums, ko rada valsts militārā vadība,» Prigožins paziņo kādā no audioierakstiem.
  2. Sestdiena, neilgi pēc pusnakts. Krievijas drošības iestādes valsts plašsaziņas līdzekļos nosoda Prigožina paziņojumus. Federālais drošības dienests ierosina krimināllietu pret Prigožinu par bruņota dumpja rīkošanu un izdod orderi viņa arestam. Sociālajos tīklos parādās videoieraksti ar armijas un nacionālās gvardes bruņumašīnām, kas tiek izvietotas gan Maskavā, gan Rostovā pie Donas, kurai, pēc Prigožina teiktā, tuvojas viņa kaujinieki.
  3. Sestdiena, 7.30. Neraugoties uz dažādiem aizsardzības pasākumiem, Vagner spēki bez lielas pretestības ieņem Rostovu pie Donas. Ap plkst. 7.30 Prigožins publicē video no reģionālā Krievijas armijas štāba, apgalvojot, ka kontrolē arī citus galvenos pilsētas stratēģiskos objektus. Sociālajos tīklos publicētos video redzams, ka bruņoti Vagner kaujinieki kontrolē satiksmi galvenajos krustojumos, staigā pa pilsētu ar kafiju līdzņemšanai un pasūta ātrās uzkodas.
  4. Sestdienas rīts. Kamēr daļa vāgnerieši nostiprinās Rostovā pie Donas, citas vienības dodas Maskavas virzienā. Viena bruņota kolonna izbrauca no Rostovas, bet cita šķērsoja okupēto Ukrainas daļu un iebrauca Krievijas teritorijā jau krietni tālāk ziemeļos — Voroņežas apgabalā. Tur tā sastapās ar nelielu armijas pretestību un, izskatās, pa ceļam notrieca vairākus Krievijas helikopterus.
  5. Sestdiena, 10.00. Krievijas prezidents Vladimirs Putins televīzijā uzrunā tautu, aicinot uz vienotību, viņa paša vārdiem runājot, karā pret Ukrainu un tās sabiedrotajiem. «Tādas darbības, kas šķeļ mūsu vienotību, ir dūriens mugurā mūsu valstij un mūsu tautai.»
  6. Agra sestdienas pēcpusdiena. Vagner bruņotā kolonna šķērso Voroņežas apgabalu, neiebraucot lielākajās pilsētās, un apstājas šosejas malā Lipeckas apgabala pilsētā Jeļecā apmēram 400 km uz dienvidiem no Maskavas. Kolonnā ir bruņumašīnas, tanki un vismaz viena raķešu palaišanas iekārta. Līdz šim brīdim kolonna sastapusies tikai ar nelielu pretestību.
  7. Sestdiena, 20.30. Baltkrievijas valsts mediji negaidīti paziņo, ka prezidents Aleksandrs Lukašenko ir pierunājis Prigožinu apturēt vāgnerieši kolonnas virzību uz ziemeļiem, savukārt Kremlis apsolījis izbeigt pret viņu sākto krimināllietu. Prigožins audioziņā vēsta, ka viņa spēki jau bija pietuvojušies Maskavai 200 km attālumā, taču tagad «griežas apkārt», lai dotos atpakaļ uz savām mācību nometnēm.
  8. Sestdiena, 23.00. Kad Vagner spēki sāk atstāt Rostovu pie Donas, daudzi iedzīvotāji iziet ielās, lai paustu atbalstu algotņu grupējumam. Prigožins no Rostovas izbrauc stingri apsargātā melnā apvidus automobilī un it kā dodas uz Baltkrieviju. Kremlis paziņo, ka neplāno vajāt vai arestēt tos «vāgneriešus, kas piedalījās dumpja rīkošanā, ņemot vērā viņu militāros nopelnus».

Viedokļi


Ināra Mūrniece
(NA), aizsardzības ministre

Kādus draudus Latvijas drošībai rada privāto militāro veidojumu varas pieaugums Krievijā?
Kopš brīža, kad Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, Nacionālie bruņotie spēki un citas par valsts aizsardzību un drošību atbildīgās institūcijas strādā paaugstinātā režīmā. Arī šobrīd Latvija turpina sekot līdzi kaimiņvalstīs notiekošajam, tajā skaitā armijas un bruņoto vienību kustībai. Ja būs nepieciešamība, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki ir gatavi nodrošināt atbalstu robežsardzei, lai stiprinātu drošības pasākumus uz Latvijas ārējās robežas.

Latvija skaidri apzinās drošības riskus, kādus mums rada Krievija un tās imperiālistiskās ambīcijas. Tāpēc mēs cieši kopā ar mūsu NATO sabiedrotajiem stiprinām savas valsts aizsardzības spējas un darām to ātrāk, nekā bija plānots iepriekš.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu