Vagner uvertīra • IR.lv

Vagner uvertīra

2
Aivars Ozoliņš

Bandītu Putina un Prigožina «kaujā par Maskavu» zaudēja impērija

Saulgriežu notikumi Krievijā sāka jaunu posmu impērijas sabrukšanas procesā. Privātās armijas Vagner īpašnieka Jevgeņija Prigožina sarīkotais militārais dumpis it kā draudēja pārtapt valsts apvērsumā, pirms piepeši beidzās. Taču Putina režīms ir iedragāts, iespējams, neglābjami, un «karalis ir pliks» atskārsme izraisīs ekonomisko, politisko un arī militāro grupējumu cīņu par varas un teritorijas gabaliem.

Vagner algotņu grupējums, kas bija galvenais krievu militārais spēks kaujās par Bahmutu, 23. jūnija vakarā iegāja Krievijā, ieņēma Rostovu pie Donas un tur izvietoto Dienvidu militārā apgabala štābu, nākamās dienas rītā arī Voroņežu un virzījās tālāk uz Maskavu, lai, kā vēstīja Prigožins, gāztu armijas militāro vadību, proti, viņa senos konkurentus cīņā par resursiem un ietekmi aizsardzības ministru Sergeju Šoigu un ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu. Putins uzrunā tautai sestdienas rītā pasludināja to par «nodevību», salīdzināja ar boļševiku apvērsumu 1917. gadā un apsolīja, ka dumpiniekus bargi sodīšot.

Taču jau vakarā, kad Vagner kolonna bija nonākusi tikai 200 kilometru attālumā no Maskavas un pa ceļam notriekusi sešus Krievijas armijas helikopterus un vienu transporta lidmašīnu, Prigožins strupi apturēja «taisnīguma maršu». Kremļa runasvīrs Peskovs pavēstīja, ka pret viņu ierosinātā krimināllieta par bruņotu dumpi tikšot izbeigta, bet viņš pats došoties uz Baltkrieviju. Pirmdien Putina runa, kura, kā bija solīts, «noteiks Krievijas likteni», bija lielākoties daudzreiz dzirdētu frāžu savārstījums, tomēr dumpja rīkotājiem viņš atkal piesolīja saukšanu pie atbildības. Taču otrdien Baltkrievijas diktators Lukašenko pavēstīja, ka Prigožins esot ieradies un «saņēmis drošības garantijas». 

Vieni nu joko, ka Krievijā ir tāds bardaks, ka tur pat normālu dumpi vairs nevar sarīkot. Citi pasmejas, ka tas esot bijis «visīsākais Vāgners», kāds ir redzēts. Vēl citi atgādina, ka Riharda Vāgnera operās svarīgāks par uvertīru, lai arī cik dramatisku, ir fināls, kad saskaita līķus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu