Pamats diskusijai • IR.lv

Pamats diskusijai

Ainārs Dimants. Latvijas prese 200 gados: no «Latviešu Avīzēm» līdz digitālo mediju laikmetam. Latvijas Mediji, 2023.
Jānis Buholcs, Domuzīme

Žurnāls Domuzīme, 2023, nr. 3

Vai mediju attīstībā esam uz pareizā ceļa?

Nesen izdotā Dr. phil. Aināra Dimanta grāmata ir dažādu laiku Latvijas mediju detalizēts raksturojums un arī polemiska pašreizējās Latvijas mediju vides analīze. Darbu caurvij gaidas pēc žurnālistikas kvalitātes, pie kā varētu nonākt, ja vien iesaistītās puses pieņemtu pareizos lēmumus. Tas, cik pilnīga ir autora piedāvātā recepte, gan ir diskutējams jautājums.

Mediju pagātne un šodiena

Grāmatas ievadā lasāms visai blīvs šā darba teorētiskais pamatojums, bet turpmākais materiāls hronoloģiski secīgi izkārtots divās lielās daļās Vēsturiskā attīstība un Mūsdienu mediju sistēma. Pirmajā aplūkots laikposms no periodisko izdevumu pirmsākumiem Latvijā līdz neatkarības atjaunošanai. Otrā daļa ir par mūsdienu Latvijas mediju vides veidošanos un mediju pašreizējo stāvokli. 

Grāmatā apkopoti svarīgi fakti un notikumi, taču tā ir kas daudz vairāk par hronoloģisku apskatu. Balstoties uz iespaidīgu zinātniskās literatūras un periodikas bāzi, Ainārs Dimants mediju notikumus un procesus analizē gan konkrētā laika sabiedriskajā kontekstā, gan arī kopskatā ar teorētiskām idejām. Līdztekus autors akcentē arī savu personīgo pozīciju un izmanto bagātīgo pieredzi, ko guvis, strādājot gan žurnālistikā, gan mediju regulatorā — Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu